[Ας μιλήσουμε επιτέλους!] H νέα απόφαση ΕΕ για τους πρόσφυγες αφορμή για τροπ...

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια κρίσιμη ετυμηγορία που εκδόθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην προσπάθειά για την τροποποίηση της νομοθεσίας της ΕΕ που διέπει το άσυλο, η οποία απαρτίζεται από μέτρα που έχουν συναντήσει αντίσταση στην Ιρλανδία και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότι το Βέλγιο και η Ελλάδα παραβίασαν τα δικαιώματα ενός Αφγανού υπηκόου όταν εκείνος απελάθηκε (σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ) από το Βέλγιο και επέστρεψε στην Ελλάδα, τη χώρα που εισήλθε για πρώτη φορά όταν έφθασε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δικαστές έκριναν ότι το Βέλγιο παραβίασε τα δικαιώματα του Αφγανού, εκθέτοντάς τον σε κινδύνους που απορρέουν από τις ελλείψεις στο σύστημα διαδικασίας χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα και τις κακές συνθήκες κράτησης στη χώρα αυτή. Οι συστημικές αδυναμίες και οι συνθήκες κράτησης θεωρήθηκαν, επίσης, ότι συνέτειναν στην τελική κρίση των δικαστών: ότι, δηλαδή, παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του Αφγανού πρόσφυγα στην Ελλάδα.

Η απόφαση των δικαστών έθεσε σε αμφισβήτηση ένα σύνολο ευρωπαϊκών διατάξεων, βάσει των οποίων οι αιτήσεις ασύλου, ανεξάρτητα από το σε ποιά χώρα της ΕΕ έχουν κατατεθεί, θα πρέπει να εξετάζονται από το κράτος-μέλος από το οποίο ο αιτών εισήλθε στην Ευρώπη.

Οι διατάξεις εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Συμφωνίας "Δουβλίνο ΙΙ" (ή "Κανονισμού του Δουβλίνου"), η οποία υποχρεώνει το εκάστοτε κράτος-μέλος που ευθύνεται για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου να συμφωνεί στην επανεισδοχή αιτούντων που έχουν φθάσει παράνομα σε άλλο κράτος-μέλος.

Η επίτροπος για Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ, Cecilia Malmström, έχει ήδη καταρτίσει σχέδια για την τροποποίηση αυτών των διατάξεων, αλλά υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να γίνονται εξαιρέσεις στην περίπτωση που τα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν "ιδιαίτερες μεταναστευτικές πιέσεις". Η ίδια ευελπιστεί ότι θα προωθηθεί η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με στόχο την διεύρυνση της εφαρμογής του συστήματος χορήγησης ασύλου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το επόμενο έτος.

Ωστόσο, η πλειονότητα των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ είδε την πρόταση της τροποποίησης με σκεπτικισμό, όταν πρωτοσυζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο το περασμένο καλοκαίρι. Όταν ψηφίστηκε ο κανονισμός, ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ιρλανδός Dermot Ahern, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι το "Δουβλίνο ΙΙ" θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο μιας πολιτικής που θα εμποδίσει την "περιφορά αιτούντων άσυλο" αλλά και τη διεξαγωγή ενός "παζαριού ασύλου" εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα με την κ. Malmström, η πρόσφατη ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έκανε εμφανή την επείγουσα ανάγκη για την αναθεώρηση. «Η σημερινή απόφαση (...) καταδεικνύει σαφώς την επείγουσα ανάγκη να θεσπιστεί από την ΕΕ ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα χορήγησης ασύλου και να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους για την παροχή επαρκούς διεθνούς προστασίας.

"Καλώ τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εργαστούν από κοινού για έναν ισορροπημένο συμβιβασμό που θα αφορά την πρόταση της Επιτροπής για τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού "Δουβλίνο ΙΙ", πρόσθεσε η κ. Malmström. "Σε αυτό το πλαίσιο, ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για την αναστολή μετακινήσεων σε περιπτώσεις όπου ασκείται υπερβολική πίεση στο σύστημα ασύλου θα συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σε μια ουσιαστική στήριξη μεταξύ των εταίρων που συνυπέγραψαν τον "Κανονισμό του Δουβλίνου".

--
Ανάρτηση Από τον/την Κωνσταντίνος στο Ας μιλήσουμε επιτέλους! τη 1/23/2011 01:40:00 μμ