[Ας Μιλήσουμε Επιτέλους] «Λουκέτα» σε επιχειρήσεις για την αδήλωτη εργασία

Ολομέτωπο κατά της αδήλωτης εργασίας ανοίγει το υπουργείο Εργασίας, απειλώντας με «λουκέτα» όσες επιχειρήσεις βρεθούν να απασχολούν ανασφάλιστους.

Στη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας, πέραν των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ και των ελεγκτών του ΙΚΑ αναμένεται να μπουν και οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, ενώ οι έλεγχοι δείχνουν ότι παρά τις νέες ρυθμίσεις, το πρόβλημα συνεχίζει να εντείνεται.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης έδωσε εντολή για την εντατικοποίηση των ελέγχων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε τομείς όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά ανασφάλιστων εργαζομένων, δηλαδή οι καφετερίες, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα κέντρα διασκέδασης καθώς και οι εταιρείες υπηρεσιών καθαριότητας και ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει καθιερώσει την υποχρεωτική πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή ΕΛΤΑ, ώστε να διευκολύνονται οι διασταυρώσεις στοιχείων για τις εισφορές των επιχειρήσεων.

Με βάση τους υπολογισμούς, τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν ποσό άνω των 11 δισ. ευρώ από την αδήλωτη εργασία, την εισφοροδιαφυγή και την αύξηση της ανεργίας.

Ενίσχυση του ΣΕΠΕ

Στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας –πάγιο αίτημα και της τρόικα που αποτυπώνεται και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα- αναμένεται ότι θα συμβάλλει η εφαρμογή του νομοσχεδίου για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, που προβλέπουν και τη συμμετοχή οργάνων του ΣΔΟΕ στα μικτά κλιμάκια ελέγχου των επιχειρήσεων και των χώρων εργασίας.

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, σε επιχειρήσεις που δεν έχουν απογραφεί στο Ταμείο θα επιβάλλεται προσωρινή διακοπή της λειτουργίας τμημάτων ή της επιχείρησης συνολικά, μέχρι να προσκομιστούν τα πιστοποιητικά εγγραφής στα μητρώα των ασφαλιστικών φορέων.

Επίσης, σε περίπτωση εντοπισμού αδήλωτης εργασίας δύο φορές σε μια διετία, τότε θα επιβάλλονται ποινές που φθάνουν μέχρι και τη διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα από τρεις μέχρι δέκα ημέρες.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο καθιερώνει φυλάκιση έξι μηνών ή και χρηματική ποινή 900 ευρώ για κάθε παράβαση, καθώς και πρόστιμο ύψους 500-50.000 ευρώ, ανάλογα με την παράβαση. Εφόσον ο εργοδότης συμμορφωθεί άμεσα, τότε μπορεί να πετύχει στο πρόστιμο έκπτωση 30%-80%.

Σε περίπτωση εντοπισμού περιστατικών αδήλωτης εργασίας για δεύτερη φορά εντός τετραετίας, τότε η επιχείρηση θα οδηγείται σε αποκλεισμό από δημόσιους διαγωνισμούς για διάστημα από τρεις μήνες μέχρι τρία χρόνια.



--
Ανάρτηση Από τον/την Κωνσταντίνος στο Ας Μιλήσουμε Επιτέλους τη 8/12/2011 11:10:00 μμ