Μεγιστοποιεί η Άγκυρα την κρίση τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο. Κρίσιμο ερώτημα πλέον αποτελεί το τι θα πράξει η Αμερική αν η Άγκυρα προχωρήσει σε ακόμα πιο εμπρηστικές ενέργειες, θέτοντας σε δοκιμασία την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Το ότι το Ισραήλ εμπλέκεται, μαζί με την Κύπρο, στις έρευνες για πετρέλαιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ και η εταιρεία που στήνει την πλατφόρμα είναι αμερικανοϊσραηλινών συμφερόντων δημιουργεί κατά κάποιον τρόπο μια «αποτρεπτική παράμετρο» για τη δημιουργία ακραίων καταστάσεων από την Τουρκία στην περιοχή.
Η Αθήνα πάντως μπήκε σε «κόκκινο συναγερμό» από το βράδυ της Πέμπτης, καθώς έγινε απόλυτα ορατό ότι η Τουρκία στήνει κρίση στο Αιγαίο, με έρευνες για πετρέλαιο νοτίως του Καστελλορίζου, σε περιοχή επικάλυψης και ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το σκηνικό της έντασης στο Αιγαίο μεγιστοποιήθηκε καθώς η Άγκυρα, απορρίπτοντας το απόγευμα της Παρασκευής διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε έρευνες νοτίως του Καστελλορίζου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, η Τουρκία θα «παίξει πολύ σκληρό χαρτί στο Καστελλόριζο, γιατί στρατηγικά η περιοχή είναι κρίσιμη». Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα υπογράμμιζαν ότι ήδη δύο φορές οι Τούρκοι έχουν προκαλέσει ένταση στο συγκεκριμένο σημείο, δημιουργώντας τα πρώτα τετελεσμένα με έρευνες που πραγματοποίησαν και σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η πρώτη φορά ήταν τον χειμώνα του 2008 με το νορβηγικό σκάφος «Μαλένα» (που το νοίκιασε η τουρκική κυβέρνηση) και η δεύτερη την περασμένη χρονιά με την προκλητική είσοδο στην υφαλοκρηπίδα του περιβόητου ερευνητικού «Πίρι Ρέις», που συνοδεία τουρκικών πολεμικών πόντισε καλώδια νότια του Καστελλορίζου, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την ημέρα που υπήρχε συνάντηση και συνομιλίες του τέως υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα που το γεωτρύπανο «Όμηρος» έφθασε στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ η Άγκυρα αποφάσισε να κλιμακώσει τις προκλήσεις της. Η Τουρκία εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης ναυτική αγγελία (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών νοτίως του Καστελλορίζου. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ότι προτίθεται να υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με το «ψευδοκράτος».
Όπως αναφέρεται στην τουρκική NAVTEX, το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου (δηλαδή την Πέμπτη) έως και 15 Νοεμβρίου το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» (μαζί με συνοδευτικά σκάφη) θα διεξάγει έρευνες, οι οποίες σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών περιλαμβάνουν και περιοχή που «σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θαλάσσης επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελλορίζου».
Υφαλοκρηπίδα με το «ψευδοκράτος»
Νωρίτερα η Άγκυρα είχε προχωρήσει σε μία ακόμα κίνηση για κλιμάκωση της έντασης έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, ανακοινώνοντας τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας με τα Κατεχόμενα και προαναγγέλλοντας γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή του «ψευδοκράτους» αν η Κύπρος προχωρήσει στην εξόρυξη φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση «ανάμεσα στους τεχνοκράτες της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (TΔΒΚ) και συμφωνήθηκε πως σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι ξεκινήσουν τις έρευνές τους στον νότο, θα γίνει μια συμφωνία καθορισμού υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Τουρκία και στην «TΔΒΚ»».
Το επόμενο βήμα, αν προχωρήσει σε καθορισμό υφαλοκρηπίδας, εκτιμάται ότι θα είναι η χάραξη και ΑΟΖ.
--
Ανάρτηση Από τον/την Κωνσταντίνος στο Ας Μιλήσουμε Επιτέλους τη 9/19/2011 04:29:00 μμ