[Ας Μιλήσουμε Επιτέλους] Το ΠΑΣΟΚ γράφει ιστορία ξεγράφοντας οικονομικές εκθέ...


Οι εξελίξεις στην οικονομία της Ελλάδας είναι περισσότερο από ραγδαίες. Μάλιστα, αναμένεται λίαν συντόμως να υπάρξουν ταχύτατες εξελίξεις και στην πολιτική, με αποφάσεις του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος βλέπει την καρέκλα να φεύγει και το αεροπλάνο να.. έρχεται.

Τα όσα συνέβησαν (ιδιαίτερα μετά την "ρήξη" Βενιζέλου με την τρόικα) δημιούργησαν προϋποθέσεις υπερπλουτισμού από τα Ελληνικά spreads... Οι ραγδαίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εκτινάσσουν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα μας δεν θα πιάσει τους στόχους που προβλέπονται για το 2011, ανέβασαν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται στις 1.634 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του στο 18,25%, του 2ετούς στις 4.635 μ.β. με απόδοση υψηλότερη του 48% και του 5ετούς στις 2.848 μ.β. με απόδοση 22,03%.

Μία ανάσα πριν τις 3.000 μ.β. βρίσκονται τα ελληνικά CDS, στις 2.995 μ.β.

Από την ομιλία του Κώστα Μαρκόπουλου στην βουλή.
…Γιατί ενοχλείται ο κος Βενιζέλος για την ανακοίνωση της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής; Και τι εννοεί όταν υποδεικνύει προς τον Πρόεδρο της Βουλής την ανάγκη την ανάγκη ενίσχυσης του αντίστοιχου γραφείου; Μα την κα Μπαλαφούσια πρότεινε το Υπουργείο Οικονομικών. Μήπως μπερδεύει την έννοια της ενίσχυσης με την ευχή της καθυποταγής; Τι φταίνε οι επιστήμονες όταν οι αριθμοί δεν υπακούουν; Προφανώς εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι ο κος Βενιζέλος επιθυμεί να υπαγορεύει τα πάντα. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να φανεί τώρα. Να επαναφέρει σε σωστό δρόμο προθέσεις και χαρακτήρα του Υπουργού του. Εκτός αν η ανάθεση του Υπουργείου Οικονομικών έγινε με λευκή επιταγή…
Στους αριθμούς κανείς απαντά με αριθμούς. Όχι με βερμπαλισμούς. Όχι με απειλές. Όχι με επαπειλούμενη υποχρέωση σε παραίτηση της Προέδρου, όπως κυκλοφορεί ήδη στους διαδρόμους.
Η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Αντί η κυβέρνηση να εξορκίζει τις αντίθετες φωνές και τις ειλικρινείς διαπιστώσεις, καλύτερα να τις εισακούσει…


Τα στοιχεία της "μη υπεύθυνης" έκθεσης …αυτός όμως που την έκανε, είναι ήδη ιστορία!

Συγκεκριμένα το Μηνιαίο Δημοσιονομικό Δελτίο από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων, αναφέρει:

1ον. Η ύφεση εφέτος θα είναι βαθύτερη από την αναμενόμενη.

2ον. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διογκώνεται.
Διαμορφώθηκε στο 6,9% του ΑΕΠ το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι 5,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2010.
Εάν μάλιστα δεν είχαν περιορισθεί οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το έλλειμμα θα είχε διαμορφωθεί στο 7,6% του ΑΕΠ.
Δηλαδή πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερο από πέρυσι!!!

3ον. Το πρωτογενές έλλειμμα διευρύνεται.
Ανήλθε στο 2,4% του ΑΕΠ το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι 1,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2010.
Πρέπει να επισημανθεί ότι το πρωτογενές έλλειμμα του επταμήνου είναι μεγαλύτερο από το προϋπολογισθέν για όλο το έτος!!!

4ον. Τα έσοδα καταρρέουν και οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται.
Πρωτογενείς δαπάνες οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού, παρά τη διακοπή των πληρωμών τις 2 τελευταίες εργάσιμες ημέρες του Ιουλίου!!!

5ον. Η Κυβέρνηση συσσωρεύει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης έχουν διαμορφωθεί στα 6,7 δισ. ευρώ.
Η εξόφλησή τους, όταν γίνει, θα επιδράσει ανοδικά στις πρωτογενείς δαπάνες.
Διευκρινίζεται μάλιστα ότι το 80% των ανεξόφλητων υποχρεώσεων (5,3 δις. ευρώ) δημιουργήθηκε το 2010, είναι δηλαδή αποκλειστικά έργο Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ!!!

6ον. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει.
Η Έκθεση σημειώνει ότι η μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (-37,6% το πρώτο επτάμηνο του έτους) δεν ενδείκνυται σε περιόδους ύφεσης και δεν θεωρείται «φιλική προς την ανάπτυξη».
Έχει δε συμβάλει στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και των επιχειρηματικών προσδοκιών.

7ον. Παρατηρούνται καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμματισμένων ρυθμίσεων, περιορισμένη απόδοση των δημοσιονομικών μέτρων και χαμηλή αποτελεσματικότητα των μηχανισμών συλλογής εσόδων.

8ον. Η δυναμική του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη.
Η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα και η βαθύτερη ύφεση έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου και αντισταθμίζει τα όποια οφέλη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.
Απομακρύνεται έτσι το ενδεχόμενο σταθεροποίησης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ το 2012».

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 8,8% ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΡΟΪΚΑ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Την αναθεώρηση του ετήσιου στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 κατά 1,2% ή 2,7 δισ. ευρώ εξετάζουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και η τρόικα. Εάν τελικά οι διαπραγματεύσεις κλείσουν στα επίπεδα αυτά το φετινό έλλειμμα θα αναθεωρηθεί στο 8,8% του ΑΕΠ, από 7,6% που ήταν ο αναθεωρημένος στόχος του Μνημονίου.

Η εκτίμηση είναι ότι μόνο από την αναθεώρηση των προβλέψεων για το βάθος της ύφεσης -που πλέον τοποθετείται κοντά στο 5,1% – 5,3% του ΑΕΠ- ο αρχικός στόχος για το έλλειμμα επηρεάζεται κατά 0,4% του ΑΕΠ.

Σε συνδυασμό με τις αστοχίες στην εκτέλεση του προγράμματος και τη μη επίτευξη των στόχων εγκαίρως, το έλλειμμα οδηγείται στο 8,8% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, ο νέος στόχος διατυπώνεται με την παραδοχή ότι όλα τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου θα εφαρμοσθούν εφεξής στο ακέραιο.

Κατά την σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα την Τετάρτη εξετάσθηκαν οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των δαπανών και των εσόδων, οι αποκρατικοποιήσεις και η εξυγίανση των ΔΕΚO.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Φ.Σαχινίδης και Π.Οικονόμου εξέτασαν με τους Ματθίας Μόρς (Κομισιόν), Ποουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία για την εξέλιξη των δαπανών και των εσόδων, αλλά και ζητήματα σχετικά με την εξέλιξη των τόκων και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Ακόμη, εξετάσθηκαν στοιχεία σχετικά με τις αυξημένες πληρωμές του Δημοσίου για την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά και το θέμα των εγγυήσεων που έχει παράσχει το Δημόσιο σε φορείς εκτός και εντός Γενικής Κυβέρνησης.

Στην σύσκεψη τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου ενημέρωσαν την τρόικα για την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και τις εισηγήσεις των συμβούλων του Δημοσίου, ενώ ειδική αναφορά έγινε και στις ΔΕΚΟ, όπου διαπιστώνεται βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η τρόικα θα συναντηθεί εκ νέου το πρωί της Πέμπτης με τον κ. Βενιζέλο προκειμένου να εξετάσουν το προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου.



--
Ανάρτηση Από τον/την Κωνσταντίνος στο Ας Μιλήσουμε Επιτέλους τη 9/02/2011 12:10:00 μμ