[Ας Μιλήσουμε Επιτέλους] Το Grande Colpo κλείνει με δίλημμα: Χρεοκοπία ή εκλο...

Αφού κυβέρνηση και παπαγαλάκια μας φόρτωσαν την Τρόικα, αφού εκτέλεσαν ένα χρόνο τώρα και την παραμικρή επιθυμία της και υποθήκευσαν το μέλλον της Ελλάδας μπροστά στο πλήρες αδιέξοδο, και την κατάρρευση της χώρας προσπαθούν τώρα να εμφανίσουν την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό του Μνημονίου ως… αντιστασιακούς και να πάνε σε μια ηρωϊκή έξοδο με εκλογές, όπως γράφουμε σε προηγούμενη ανάρτηση.

Παρακολουθώντας όμως την σημερινή ειδησεογραφία προκύπτει και ένα άλλο ενδεχόμενο: Να υϊοθετήσει (δεν γράφω "κλέψει") ο Βενιζέλος το βασικό πολιτικό αίτημα του Σαμαρά για "επαναδιαπραγμάτευση" και να επιχειρήσει να διαπραγματευτεί μια βελτίωση των όρων με την Τρόϊκα που και η ίδια βλέπει πλέον ότι το πράγμα δεν βγαίνει. Το τι θα καταφέρει βέβαια το γνωρίζουμε ήδη από την μέχρι τώρα θητεία του στο Οικονομικών

Ιδού μια συνοπτική παρουσίαση του τι λένε από το πρωί σε κανάλια και ραδιόφωνα:

ΣΚΑΪ: Εξαιρετικά ρευστό το πολιτικό τοπίο. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης δεν είναι πλέον δεδομένη. Η προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την 6η δόση, αναβλήθηκε για τις 27 Σεπτεμβρίου. Τα στελέχη της τρόικας θα αποχωρήσουν από την Αθήνα και θα επιστρέψουν σε δέκα ημέρας, όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Στην πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο πιέζουν την ελληνική πλευρά καθώς το χρονοδιάγραμμα για την έκτη δόση είναι ασφυκτικό.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Το σίγουρο είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πιθανόν σε συνεννόηση με τον Γιώργο Παπανδρέου – κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει – μπλόκαρε τις διαπραγματεύσεις αρνούμενος να αποδεχθεί την πίεση της τρόικας για λήψη πρόσθετων μέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να πράξει κάτι τέτοιο, ούτε καν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να στηρίξει μία τέτοια πολιτική νέων μέτρων, η κοινωνία δεν διαθέτει καμία περαιτέρω υπομονή να υποστεί νέα συμπίεση και ο ίδιος δεν επιθυμεί να ακολουθήσει μία αδιέξοδη πολιτική, στο βωμό της οποίας ήδη θυσιάστηκε ο προκάτοχός του Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος και την είχε εφαρμόσει με περισσή πίστη και ελάχιστη πολιτική αντίληψη.

Ο κ. Βενιζέλος αλλάζει την κυβερνητική στρατηγική, επιδιώκοντας αυτή τη φορά να διαπραγματευτεί σκληρά με την τρόικα και να πετύχει αλλαγές στην οικονομική πολιτική, έχοντας ως επιπλέον όπλο το επιχείρημα ότι για το σημερινό αδιέξοδο φταίνε και οι δανειστές μας με τη συνταγή της ύφεσης, που επέβαλαν στην Ελλάδα. Απαιτεί στην πραγματικότητα μία πολιτική λύση στο οικονομικό πρόβλημα, βασιζόμενος και στην αγωνία των ξένων, που δεν θέλουν να αποτύχει η προσπάθεια της Ελλάδας για διάφορους λόγους. Η κίνηση της κυβέρνησης έχει πολλαπλούς στόχους: Πρώτον, μεταφέρει το πρόβλημα στους εταίρους, που πρέπει να επιταχύνουν τις όποιες αποφάσεις τους. Δεύτερον, να βελτιώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται. Τρίτον, να ανακτήσει δυνάμεις στο εσωτερικό μέτωπο, ιδίως στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ, που έχει σχεδόν διαλυθεί υπό το βάρος των δυσμενών εξελίξεων.

Πρόκειται όμως και για ένα παιχνίδι με τη φωτιά: Εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν και έχουν όντως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση θα έχει κερδίσει χρόνο και μέσα για να ανταπεξέλθει στην κρίση.

Κ. Σκανδαλίδης: "η κυβέρνηση αντέδρασε στις πιέσεις της τρόικας… αφήσαμε να φανεί ότι η τρόικα κυβερνά, αλλά η κυβέρνηση έπρεπε να πατήσει πόδι…Δικαιολογημένα η κυβέρνηση αντιδρά σε τόσο μεγάλες πιέσεις. Έλεος πια." (ΣΣ χα χα χααααα)

ΧΙΩΤΗΣ: Ο Βενιζέλος πήρε τηλέφωνο τον Παπανδρέου, και ο Παπανδρέου του είπε, μην δεχθείς νέα μέτρα, δεν σηκώνουμε νέα μέτρα.

Σήμερα το πρωί η εικόνα που προκύπτει είναι λίγο διαφορετική, ότι η τρόικα δεν ζήτησε νέα μέτρα, αλλά είπε ότι έχουμε συμφωνήσει να γίνουν πέντε πράγματα και δεν γίνονται.

Κάποιοι λένε, ο Βενιζέλος έχει καταλάβει ότι δεν τραβάει τον κάρο και προσπαθεί να παρασύρει τον Παπανδρέου στις εκλογές. Το όχι που πήρε χθες από τον Παπανδρέου, ενδεχομένως να είναι και μια στρατηγική που υποστηρίζει ότι το πράγμα δεν βγαίνει έτσι. Πρέπει να πάμε σε εκλογές, να πούμε του κόσμου, ή θα μας εμπιστευτείτε να τα ισοπεδώσουμε όλα ή διαφορετικά στείλτε μας στο σπίτι, φωνάξτε τον Σαμαρά ή όποιον άλλον θέλετε να το κάνει αυτός.

Η πλευρά Βενιζέλου λέει, μην εντυπωσιάζεστε από τα ναζάκια της τρόικας κι άλλη φορά έχουν σηκωθεί από το τραπέζι, είναι μέσα στην τακτική τους.

Το κακό είναι ότι σηκώθηκαν από το τραπέζι μια ημέρα που τα ευρωπαϊκή κοινοβούλια ψηφίζουν αν θα μας ζητήσουν εγγυήσεις ή όχι για να απελευθερώσουν τη χρηματοδότηση.

Δημιουργεί ένα κακό πανευρωπαϊκό κλίμα σε βάρος της χώρας.

Αν το λέει η Επιτροπή της Βουλής την απολύεις, την τρόικα δεν μπορείς να την απολύσεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν δύσκολο να μας δώσουν πράσινο φως όταν η επιτροπή της Βουλής βγαίνουν και λένε ότι με το σημερινό χρέος η Ελλάδα πάει στον πάτο.

Είναι ένα πόρισμα του οποίου του δώσαμε μεγαλύτερη σημασία απ' ό,τι θα έπρεπε να έχει (σ.σ. Ο Βενιζέλος το έκανε θέμα).

Πολύ ωραία ΔΕΘ θα κάνει ο Παπανδρέου.

Η επιτροπή της Βουλής θα έπρεπε να προσέχει τα νούμερα του προϋπολογισμού και όχι να κάνει προβλέψεις. Ξεπερνάει τις αρμοδιότητες της.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Αναμενόμενο ήταν το «ναυάγιο».

Έχει να κάνει με τη σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα, δεν αντέχει ο κόσμος.

Η τρόικα λειτουργεί με όρους τεχνοκρατικούς. (ΣΣ χα χα χααααα)

Σε αυτό το δεκαήμερο θα γίνουν κινήσεις θα γίνουν κινήσεις για να αμβλυνθούν οι αιτίες που προκάλεσαν την κρίση.

Είναι όλα ανοικτά.

Μπορεί να πάμε σε πρόωρες εκλογές, διότι δεν βγαίνει αυτό το πράγμα.

Πιθανότατα ο κόσμος να επιλέξει μια άλλη, ίσως, κυβέρνηση η οποία θα του παρουσιάσει ένα άλλο σχέδιο. Γιατί εδώ είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δεν βγαίνει. Μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο. Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει, αλλά αυτό είναι άσχετο τι του πιστεύω εγώ. Αν η πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει κάτι άλλο, ας ακούσουμε την πλειοψηφία του κόσμου.

Η ουσία είναι ότι θα πάμε σε πράγματα που δεν τα έχει ξαναζήσει ο τόπος και τα οποία θα είναι πρωτόγνωρα.

Μ. Ξαφά: Αν δεν προχωρήσουμε στις αλλαγές που πρέπει, είναι βέβαιο ότι θα πάμε σε χρεοκοπία και σε έξοδο από την ευρωζώνη. Η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πείσει τις αγορές ότι υπάρχει πολιτική βούληση για έξοδο από την κρίση.

Η θύελλα αντιδράσεων προς την έκθεση της Βουλής δείχνει την παθογένεια του συστήματος που δεν μπορεί να αντιληφθεί την υπάρχουσα κατάσταση.

Αν η δόση δεν δοθεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου που τελειώνει το ρευστό, θα έχουμε στάση πληρωμών.

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στο κλείσιμο μιας μεγάλης ΔΕΚΟ. Π.χ. ο ΟΣΕ θα πρέπει να κλείσει και να απολυθούν όλοι. Μόνο έτσι θα δείξει ότι υπάρχει πολιτική βούληση. Οι μισθοί και οι συντάξεις αποτελούν το 70% των δαπανών.

Η χώρα βυθίζετε πιο πολύ στην ύφεση με το μπαράζ της φορολογίας, παρά αν απολύσεις 100 άχρηστους από το Δημόσιο.

Η τρόικα θέτει τους στόχους, η κυβέρνηση αποφασίζει τα μέτρα.

Αντί να πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, αυξάνονται τα πρωτογενή ελλείμματα.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μνημόνιο σαν το τίμημα που πρέπει να πληρώσει και όχι σαν μια χρυσή ευκαιρία για να αλλάξει τη χώρα. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που να πιστεύει αυτό που κάνει.

Φ. Κουβέλης: Δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της πτώχευσης, είμαστε σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε ότι μια ενδεχόμενη πτώχευση θα αλλάξει τα δεδομένα στον Ευρωπαϊκό Νότο.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα φέρει τις εκλογές ως αναγκαστική λύση αδιεξόδου.

Χρειάζεται ένα 5ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Ο εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα έπρεπε ήδη να έχει συντελεστεί.

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μεγάλη πτώση 4,22% σημειώνει στο άνοιγμα του το Χρηματιστήριο ΑΘηνών. «Τα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να έλθει σε συμφωνία με την τρόικα χθες το βράδυ ίσως να επιβαρύνει την ψυχολογία σήμερα», σχολίασε η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος.

Σε εξέλιξη ενημέρωση της Κομισσιόν

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συνομιλίες που είχε χθες η κυβέρνηση με την τρόικα.
Σύμφωνα με το in.gr ο Αμαντέου Αλταφάζ εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει να ενημερωθεί για τις χθεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις από τον επικεφαλής του κλιμακίου της στην Αθήνα κ. Ματίας Μόρς και τόνισε πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει επίσημο σχόλιο εντός της ημέρας.

Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο Επίτροπος Ρεν έχει καθημερινή και λεπτομερή ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης.

Πηγή


Σχόλιο ιστολογίου: Και για όσους δεν κατάλαβαν, το πείραμα συνεχίζεται με εκβιαστική ανανέωση χρόνου. Μόνο που οι "υπεύθυνοι" (που απολύουν ανεύθυνους) θα πρέπει να απαντήσουν στο μείζον ερώτημα: Εάν οι εκλογές ή η χρεοκοπία ήταν λύση που υπήρχε, γιατί έγιναν (και συνεχίζουν να γίνονται) τόσες δοκιμές εις βάρος της χώρας και των πολιτών της; Γιατί όλα αυτά τα παπαγαλάκια της παγκοσμιοποίησης, του ΔΝΤ, των τραπεζών, των χρηματιστών (και ποιός ξέρει ποιών άλλων), δεν έβλεπαν πως τα νούμερα δεν βγαίνουν, πως δεν είναι δυνατόν να πάρεις από κάποιον που δεν έχει να σου δώσει, αλλά επέμεναν πως τα μνημόνια, τα μέτρα και ο οικονομικός θάνατος (και όχι μόνο) της χώρας και των πολιτών, αποτελούσε την λύση προς την έξοδο από την κρίση; Γιατί, ακόμη και τώρα, οι λαλίστατοι άνθρωποι των ΜΜΕ δεν ομολογούν πως το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό και μόνο μία ριζική αναδόμηση του πολιτικού συστήματος της χώρας μπορεί να αποδώσει θετικά και να αποτελέσει πρόκριμα μίας οριστικής (οριζόντιας και κατακόρυφης) λύσης;


--
Ανάρτηση Από τον/την Κωνσταντίνος στο Ας Μιλήσουμε Επιτέλους τη 9/02/2011 12:35:00 μμ