[Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper] ΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ" ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ...


Σε διπλωματικό και γεωστρατηγικό αδιέξοδο φαίνεται ότι έχει περιέλθει η Τουρκία και η τουρκική κυβέρνηση με τους "τσαμπουκάδες" στην ανατολική Μεσόγειο κια αυτό αναφύεται ανάγλυφα σε σειρά στοιχείων που έχουν διαρρεύσει αναφορικά με την προσπάθειά της να μεταπείσει τις ΗΠΑ και να τις αναγκάσει να αλλάξουν στάση στο θέμα των γεωτρήσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της εφημερίδας "Σαμπάχ" όταν οι ΗΠΑ ζήτησαν πριν μία εβδομάδα να μάθουν από την Διεύθυνση Θαλάσσιων Ζητημάτων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αν η Τουρκία προτίθεται να επέμβει και η απάντηση ήταν αρνητική.

Ακολούθως οι ΗΠΑ έθεσαν το ίδιο ερώτημα και σε άλλες διευθύνσεις του τουρκικού κράτους. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «Σε συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα υπό το συντονισμό του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών διαπιστώθηκε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στις περιοχές, όπου θα πραγματοποιήσει έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία, ξεπερνούν τα 15 τρισ. κυβικά μέτρα, κάτι που μεταφράζεται στο ποσό των 2,19 τρισ. δολαρίων (με τιμή 146 δολάρια/1000 κυβικά μέτρα φυσικό αέριο, σε ευρώ η αξίαξ επερνά τα 1,6 τρισ ευρώ)».

Πάντως σύμφωνα με την Σαμπάχ το θέμα θα συζητηθεί στην τακτική συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας τον προσεχή Οκτώβριο. Σε γενικές γραμμές ο συντάκτης του άρθρου ισχυρίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για τους ενεργειακούς πόρους στην Αν Μεσόγειο και ότι το Γενικό Επιτελείο ζήτησε το 2010 την γνώμη των ακαδημαϊκών αν τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής αξίζουν τόσο ώστε να ληφθεί υπόψη το ρίσκο πολέμου.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η απάντηση των ακαδημαϊκών ήταν θετική, με αποτέλεσμα το Επιτελείο να αρχίζει να συντάσσει λεπτομερείς εκθέσεις. Στα επίσημα σημειώματα της Άγκυρας που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο αναφέρονται τα εξής: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται σε άμεση επαφή με την Ελλάδα. Ακολουθεί μία πολιτική που θα φυλακίσει στον κόλπο της Αττάλειας την Τουρκία η οποία διαθέτει τις μεγαλύτερες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αρχικά, το 2003 υπέγραψε με την Αίγυπτο, το 2007 με το Λίβανο και αμέσως μετά το επεισόδιο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά το 2010 με το Ισραήλ, συμφωνίες οριοθέτησης. Το 2004, είχε οριοθετήσει μονομερώς την δήθεν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της, με τρόπο που συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της "ΤΔΒΚ"».

Επιπλέον αναφέρει η Σαμπάχ, «έτσι όπως έχει υπολογιστεί από την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή πλευρά, η ΑΟΖ που αντιστοιχεί στην Τουρκία έχει έκταση μόνο 41.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ οι εκτάσεις 71.000 και 33.000 τετραγωνικών που υπολείπονται από τη συνολική έκταση των 145.000 τετραγωνικών μοιράστηκαν μεταξύ της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Εάν η Τουρκία δεν ελέγχει την υφαλοκρηπίδα αυτή έκτασης 145.000 τετραγωνικών, αυτό σημαίνει ότι δεν ελέγχει το ένα τρίτο των θαλασσών της και του πλούτου που υπάρχει σε αυτές».

Στα συμπεράσματα σημειώνεται τέλος, ότι «σε περίπτωση που δεν εμποδιστούν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 της δήθεν ΑΟΖ της ελληνοκυπριακής πλευράς που έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Σεπτεμβρίου και τις αρχές Οκτωβρίου, τότε πολύ σύντομα, προς τα τέλη του 2011, η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα έχει αποκτήσει τη δυνατότητα να καταβάλει διεθνή προσπάθεια με σκοπό να αποκτήσει το δικαίωμα γεώτρησης και στα υπόλοιπα οικόπεδα». «Συνεπώς η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οδεύουμε ολοταχώς προς ένα σημείο καμπής όπου θα δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα της Τουρκίας». (defencenet)

--
Ανάρτηση Από τον/την ΣΤΟΧΟΣ στο Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper τη 9/20/2011 08:12:00 μμ