[ΕΓΕΡΣΙΣ2] Προειδοποίηση ΓΣΕΕ για κίνδυνο ύπαρξης 1,5 εκατ. ανέργων

Tον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η ΓΣΕΕ για ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, ώστε να μην αριθμούμε στο τέλος του 2012 1,5 εκατομμύριο ανέργους. Μάλιστα, με ανακοίνωσή της που εκδόθηκε την Παρασκευή τονίζει πως η λίστα της πραγματικής ανεργίας είναι πολύ μεγαλύτερη από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το το α΄τρίμηνο του 2012, τοποθετώντας την ανεργίας στο 22,6%.

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι η ανεργία καλπάζει επικίνδυνα για...
την κοινωνική συνοχή και υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και εφαρμογής αναπτυξιακών πολιτικών, ώστε να περιοριστούν οι δραματικές επιπτώσεις της κρίσης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν «τα τραγικά αποτελέσματα της παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα» και προστίθεται ότι «με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας η λίστα της πραγματικής ανεργίας είναι πολύ μεγαλύτερη. Ειδικότερα στους νέους, η ανεργία έχει ξεπεράσει το ευρωπαϊκό αρνητικό ποσοστό».

«Η ΕΛΣΤΑΤ έχει καταγράψει την ανεργία το 1ο τρίμηνο του 2012 και υπολογίζει τον αριθμό των ανέργων στους 1.120.097 ή ποσοστό 22,6% το οποίο συγκριτικά με το αντίστοιχο 1ο τρίμηνο του 2011 (15,9%) είναι αυξημένο κατά 42,14% (!)» επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι εδώ και καιρό έχει εκτιμήσει ότι αν δεν ληφθούν άμεσα και επείγοντα μέτρα, «στο τέλος του 2012 δυστυχώς η ανεργία θα αφορά 1.500.000 άτομα». Για αυτό τον λόγο απαιτείται η «άμεση αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών, ώστε να περιοριστούν οι δραματικές επιπτώσεις της κρίσης και να μην οδηγηθούν η ελληνική κοινωνία στο περιθώριο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία στην χρεοκοπία».


--
Ανάρτηση Από τον/την ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ στο ΕΓΕΡΣΙΣ2 τη 6/16/2012 12:24:00 πμ