[ΕΓΕΡΣΙΣ2] Ο Νταβούτογλου μιλάει για Τουρκική μειονότητα και στην Ελλάδα ασχολούνται με τον Ιφικράτη.

Στα περί «άδικης μεταχείρισης της τουρκικής -όπως τη χαρακτήρισε- μειονότητας» στη δυτική Θράκη επανήλθε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε παρέμβασή του στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Απαντώντας σε σχετική επερώτηση του βουλευτή του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Οσμάν Κορουτούρκ, ο κ. Νταβούτογλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι από σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου...
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ προκύπτει το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει τα δικαιώματα της μειονότητας της δυτικής Θράκης.

«Ο μεγάλος αριθμός υποθέσεων όπου το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη (της Λωζάνης), αποτελεί σαφή ένδειξη άδικης μεταχείρισης της τουρκικής μειονότητας», ισχυρίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι αν και το άρθρο 19 του νόμου περί ελληνικής ιθαγένειας έχει καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια, έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες απάτριδες μεταξύ των μελών της μειονότητας, που δεν μπορούν να αποκτήσουν ξανά την ελληνική ιθαγένεια, που άδικα τους αφαίρεσαν οι ελληνικές αρχές.

Η Άγκυρα, υπογράμμισε, δεν περιμένει κάποιο «αντάλλαγμα» για τα σημαντικά -όπως είπε- βήματα που έχει κάνει για τη βελτίωση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, διότι θεωρεί ότι οι βελτιώσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών. «Δεν ζητάμε την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαιότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αμελούμε την προστασία των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας. Έχουμε εγείρει το θέμα σε διάφορες συναντήσεις μου με τους Έλληνες ομολόγους μου», συμπλήρωσε ο κ. Νταβούτογλου.


--
Ανάρτηση Από τον/την ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ στο ΕΓΕΡΣΙΣ2 τη 6/20/2012 09:15:00 μμ