[ΕΓΕΡΣΙΣ2] Ισπανία: Νέες ταραχές μεταξύ απεργών μεταλλωρύχων και αστυνομικών

Ταραχές ξέσπασαν την Τρίτη στην κοινότητα Θινέρα, στη βόρεια Ισπανία, μεταξύ περίπου 200 μεταλλωρύχων που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και αστυνομικών οι οποίοι επιχείρησαν ανεπιτυχώς να διαλύσουν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι απεργοί σε μια εθνική οδό, χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες και καπνογόνα.

Σημειώνεται ότι τα επεισόδια έχουν πολλαπλασιαστεί...
τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχουν ενταθεί οι κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων οι οποίοι έχουν κατέβει σε απεργία επ' αόριστον διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων κατά 63%, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, απειλεί άμεσα τον τομέα τους.

Μάλιστα, οι απεργοί έφτιαξαν ένα ομοίωμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι το οποίο και κρέμασαν από τον λαιμό στην είσοδο του μεταλλέιου Σαντιάγο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, τραυματίστηκαν επτά άνθρωποι σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο χωριό αυτό.

Όταν επενέβησαν σήμερα οι αστυνομικοί, το σκηνικό της περασμένης εβδομάδας επαναλήφθηκε, καθώς πολλοί κάτοικοι της περιοχής βοηθούσαν τους διαδηλωτές στο «κρυφτούλι» με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι μεταλλωρύχοι- στην πλειοψηφία τους νεαροί- είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και εκτόξευαν πέτρες και κροτίδες εναντίον των αστυνομικών.

Οι αστυνομικοί, από την άλλη πλευρά, με αλεξίσφαιρα και ασπίδες, πυροβολούσαν με πλαστικές σφαίρες και έριχναν καπνογόνα στο χωριό.

Μετά από μισή ώρα κυνηγητού στους δρόμους της Θινέρα οι αστυνομικοί ανασυντάχθηκαν και αποχώρησαν.

Λίγο νωρίτερα, οι διαδηλωτές είχαν βάλει φωτιά στα οδοφράγματα που έχουν στήσει στην εθνική οδό αλλά και στη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Χιχόν με τη Μαδρίτη. Ο δρόμος έχει κοπεί σε πολλά σημεία με αποτέλεσμα να διακοπεί η συγκοινωνία μεταξύ Χιχόν και Λεόν.

«Δεν θα σταματήσουμε, θα κουραστούν πριν από εμάς», φώναζαν ρυθμικά οι μεταλλωρύχοι.

Την Δευτέρα χιλιάδες εργαζόμενοι του τομέα διαδήλωσαν στη Λεόν και το Λανγκρέο, κοντά στο Οβιέδο, και πολλές πόλεις νέκρωσαν από τη γενική απεργία που είχαν κηρύξει τα συνδικάτα.


--
Ανάρτηση Από τον/την ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ στο ΕΓΕΡΣΙΣ2 τη 6/20/2012 03:20:00 πμ