[ΕΓΕΡΣΙΣ2] Άρχισαν οι ανακρίσεις για τα τραπεζικά δάνεια των κομμάτων

Περισσότερα από 50 στελέχη της Αγροτικής Τράπεζας καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς με την ιδιότητα του υπόπτου για την υπόθεση των δανείων που έλαβαν από το 2000 έως και το 2011 τα πολιτικά κόμματα και κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.

Ήδη ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης απέστειλε κλήσεις προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις μέλη των αρμοδίων επιτροπών που εισηγήθηκαν αλλά και ενέκριναν τη χορήγηση των δανείων. Τα...
στελέχη της Αγροτικής Τράπεζας πήραν μάλιστα προθεσμία για να παραδώσουν τα υπομνήματα με τις έγγραφες εξηγήσεις τους στις 3 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την ιδιότητα του υπόπτου αναμένεται επίσης να κληθούν από τον οικονομικό εισαγγελέα στελέχη άλλων πέντε τραπεζών που εμπλέκονται στις δανειοδοτήσεις των κομμάτων τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για στελέχη των τραπεζών Εθνική, Marfin, Πειραιώς, Αττικής, Eurobank αλλά και Εθνική που προχώρησαν στις δανειακές συμβάσεις χωρίς να λάβουν υπόψη εάν ήταν επισφαλή τα δάνεια, αφού δεν ήταν γνωστό ότι τα κόμματα θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τις κρατικές επιχορηγήσεις καθώς και αν αυτές θα είναι στο ίδιο ύψος.

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι πήραν από τις τράπεζες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, από το 2000 μέχρι τώρα. Τα περισσότερα ωστόσο δάνεια φαίνεται να εγκρίθηκαν το 2010 και το 2011. Ερευνώμενο αδίκημα από τους οικονομικούς εισαγγελείς είναι αυτό της απιστίας.

Η εισαγγελική έρευνα πάντως μόλις κλείσει ο κύκλος των τραπεζών, ενδέχεται να στραφεί και στα κόμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς θα εξετάσουν εάν καλέσουν ως υπόπτους και πρόσωπα από τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις δανειοδοτήσεις που έλαβαν. Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης είχε ζητήσει πάντως ο τότε βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας (και νυν βουλευτής της Ν.Δ.) Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος με ερώτησή του είχε κάνει λόγο για σκάνδαλο, καταγγέλλοντας τον πρωτοφανή πρωτοφανή υπερδανεισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Αυγενάκης, το 2010 το ΠΑΣΟΚ έλαβε επιχορήγηση ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ και η ΝΔ 15,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ανάλογα με τα ποσοστά που είχαν λάβει στις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

Το πρώτο τρίμηνο του 2011, πρόσθεσε ο βουλευτής, τα κόμματα έλαβαν συνολικά 13.505.000 ευρώ, από τα οποία σχεδόν 12.300.000 ευρώ ήταν επιχορήγηση και 1.205.000 ευρώ ήταν ενίσχυση για ερευνητικούς σκοπούς.

Όσον αφορά τα δάνεια και τα χρέη των ελληνικών κομμάτων ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πάρει από τις τράπεζες ως σήμερα δάνεια συνολικού ύψους 244,2 εκατ. ευρώ. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, «μεγαλύτερος οφειλέτης σήμερα είναι η ΝΔ, με χρέη της τάξης των 120 εκατομμυρίων ευρώ, με οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα 105 εκατομμύρια ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς 15 εκατομμύρια ευρώ», ενώ «ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ που χρωστά 114 εκατ. ευρώ, με οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα σχεδόν 97 εκατομμύρια, στην Μarfin Εγνατία 10 εκατομμύρια, στην Τράπεζα Πειραιώς 5 εκατομμύρια».

Σε αυτές, συνέχισε ο κ. Αυγενάκης, προστέθηκε πρόσφατα και η Τράπεζα Αττικής που ενέκρινε στα δύο κόμματα δάνεια 3 εκατ. ευρώ. Ο βουλευτής χαρακτήρισε «άκρως προκλητικές» τις χρηματοδοτήσεις, τη στιγμή που, όπως είπε, «η αγορά έχει στεγνώσει και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν σχεδόν καμία πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό», ενώ «έχουν μειωθεί κατακόρυφα συντάξεις και μισθοί».


--
Ανάρτηση Από τον/την ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ στο ΕΓΕΡΣΙΣ2 τη 6/27/2012 12:30:00 πμ