[ΕΓΕΡΣΙΣ2] Πέπλο προστασίας στη μητρότητα από τον Άρειο Πάγο

Πέπλο προστασίας στη μητρότητα απλώνει ο Άρειος Πάγος αναγνωρίζοντας την ανάγκη διασφάλισης της εγκύου, οικονομικά, ηθικά και κοινωνικά, με απόφασή του που υποχρεώνει 27χρονο εργολάβο οικοδομών να καταβάλει αποζημίωση ύψους 20.000 ευρώ για ηθική βλάβη στην πρώην μνηστή του, την οποία εγκατέλειψε λίγο πριν φέρει στον κόσμο το παιδί του. Αδιαφορώντας τόσο για το μωρό που επρόκειτο να έρθει στη ζωή σε λίγους μήνες, όσο και για την άγαμη μητέρα και τις δύσκολες ώρες που αυτή πέρασε στο μικρό νησί που ζούσε, σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, ο 27χρονος εργολάβος οικοδομών εγκατέλειψε στην τύχη της την πρώην αρραβωνιαστικιά του.

Η νεαρή ξενοδοχοϋπάλληλος γέννησε το 2007, ένα κοριτσάκι, πατέρας του οποίου, όπως αποδείχτηκε και με τέστ DNA που ζήτησε ο ίδιος, ήταν ο 27χρονος εργολάβος με τον οποίο ήταν αρραβωνιασμένη και επρόκειτο να παντρευτούν. Δύο μήνες, όμως, μετά την είδηση της εγκυμοσύνης, εκείνος έσπευσε να εξαφανιστεί. Τα Χριστούγεννα του 2006, εγκατέλειψε την κοπέλα έγκυο, παραμένοντας ασυγκίνητος σε όλες τις προσπάθειες της να τον φέρει πίσω. Ο εργολάβος αναγνώρισε το παιδί μετά το τεστ DNA που δεν άφηνε καμία αμφιβολία...
πως ήταν δικό του. Και πάλι, όμως, δεν προσέφερε ουδεμία βοήθεια παρά το γεγονός ότι εκείνη ήταν εποχική ξενοδοχοϋπάλληλος με μηνιαίες αποδοχές 1.100 ευρώ (μαζί με τα δώρα εορτών και τα επιδόματα), ενώ το διάστημα που την εγκατέλειψε δεν εργαζόταν και ελάμβανε επίδομα από τον ΟΑΕΔ 329 ευρώ. Όπως μάλιστα, σημειώνεται στην απόφαση, τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της, αλλά και μετά τη γέννα, η γυναίκα που δεν μπορούσε να εργαστεί, είχε περιέλθει σε κατάσταση «οικονομικής εξαθλίωσης», αφού δεν μπορούσαν να τη βοηθήσουν οικονομικά, ούτε οι γονείς της.

Ο 27χρονος εργολάβος καταδικάστηκε από τη Δικαιοσύνη για εγκατάλειψη εγκύου, οι ευθύνες του ωστόσο δεν εξαντλούνται μόνο ποινικά, αφού σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες γνώριζε ότι η άγαμη μητέρα είχε ανάγκη ηθικής συμπαράστασης προς «αντιμετώπιση των ηθικών και κοινωνικών προβλημάτων που της δημιούργησε η εξώγαμη εγκυμοσύνη στη μικρή κοινωνία του νησιού όπου διέμενε, καθόσον αυτή βρέθηκε συχνά σε δύσκολη θέση να αντιμετωπίζει τα δυσμενή σχόλια του στενού κοινωνικού περιβάλλοντός της». Όπως υπογραμμίζουν, ο εργολάβος δεν της παρείχε καμία «οικονομική βοήθεια, ούτε συμπαραστάθηκε σε αυτή ψυχολογικά, συναισθηματικά και ηθικά αν και μπορούσε, αλλά αντίθετα την εγκατέλειψε κυριολεκτικά στην τύχη της». Η αποζημίωση αφορά την ηθική βλάβη που υπέστη η γυναίκα, αφού «προσεβλήθη η προσωπικότητά της λόγω της δυσμενούς αντιμετωπίσεώς της από τον πρώην μνηστήρα της, αλλά και του γεγονότος ότι, μειώθηκε η εκτίμηση την οποία έχαιρε από τη μικρή κοινωνία του νησιού που διέμενε και υποβιβάσθηκε η εκτίμηση αυτή από το γεγονός ότι κατέστη έγκυος από εξώγαμη ερωτική σχέση και εν τέλει γέννησε τέκνο δίχως να βρίσκεται σε γάμο με τον φυσικό πατέρα και ακόμη δίχως να είναι σε θέση να το αναθρέψει».


--
Ανάρτηση Από τον/την ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ στο ΕΓΕΡΣΙΣ2 τη 6/27/2012 11:00:00 μμ