[ΕΓΕΡΣΙΣ2] Χρυσή Αυγή μονοκούκι!

Στό "Βήμα" φαίνεται οτι έχουν καταλάβει λίγα ως ελάχιστα για το ζήτημα της Χρυσής Αυγής...
Οι ευθύνες της αριστεράς απουσιάζουν .


Ενα οδοιπορικό στα δημοτικά διαμερίσματα που οι πολίτες ψήφισαν το πιο ακραίο κόμμα που έχει εμφανιστεί ποτέ στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για τα ευρωπαϊκά δεν παίρνουμε όρκο, αν και κοινοβουλευτικά κόμματα με αναφορές στον Χίτλερ και στο....ναζισμό, σπανίζουν στην Ευρώπη! Στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, με οριακές απώλειες τριών βουλευτικών εδρών, η Χρυσή Αυγή διατήρησε το ποσοστό που...
είχε καταγράψει στις 6 Μαΐου, διαψεύδοντας όσους είχαν εκτιμήσει τότε ότι δεν ήταν παρά ένα παρoδικό φαινόμενο, ένα πυροτέχνημα οργής των ψηφοφόρων που ήθελαν με τον τρόπο αυτόν να τιμωρήσουν το πολιτικό σύστημα. Οι περιοχές στις οποίες πήρε τις περισσότερες ψήφους είναι η Μεσσηνία και η Κορινθία, όπου υπάρχει παράδοση της «βαθιάς Δεξιάς», αλλά και περιοχές όπως το υπόλοιπο Αττικής και η Β' Πειραιώς, όπου υπάρχουν μεγάλα κοινωνικά στρώματα μη προνομιούχων. Το «Βήμα της Κυριακής» φιλοξενεί σήμερα ένα οδοιπορικό σε ορισμένα από τα δημοτικά διαμερίσματα όπου η οργάνωση συγκέντρωσε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό καταδεικνύει ότι κοινοί παρονομαστές είναι η έξαρση της εγκληματικότητας, η απουσία των δομών προστασίας του πολίτη και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Μία άλλη κοινή συνιστώσα είναι η έντονη απομυθοποίηση και απαξίωση που εκφράζουν πολλοί για ένα πολιτικό κατεστημένο που θεωρούν διεφθαρμένο και ανίκανο να δώσει λύσεις. Υπάρχουν πολλοί που σημειώνουν ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής εκμεταλλεύονται το κενό που έχει επιφέρει στην κοινωνία η παράλυση του κράτους. Μάλιστα, όπως λένε, η άνοδος της οργάνωσης δεν οφείλεται στη δράση της αλλά στην εικόνα και στον μύθο των επιχειρήσεων «εκκαθάρισης» που έχει καλλιεργήσει.

Τα «αγανακτισμένα» Εξαμίλια

Τα Εξαμίλια είναι ένα μικρό χωριό λίγο έξω από την Κόρινθο. Εδώ οι κάτοικοι, όπως λένε, ζουν την τρομοκρατία των Ρομά, οι οποίοι επεκτείνουν τον οικισμό τους καταπατώντας, καίγοντας και κόβοντας τους ελαιώνες και τα κτήματα με τις βερικοκιές που υπήρχαν γύρω από τον καταυλισμό. «Δεν έχουν αφήσει τίποτε όρθιο» λέει ο κ. Κ. Ελένης, πρόεδρος της κοινότητας.
Ανεβαίνουμε μαζί στο υπαίθριο θεατράκι «Μίκης Θεοδωράκης» που ήταν ένα κέντρο πολιτισμού για την περιοχή. Μας δείχνει τα καλώδια του φωτισμού που λείπουν, τα άδεια κουτιά με τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, τα βαγόνια τρένων που χρησίμευαν σαν καμαρίνια και τώρα χάσκουν άδεια και λεηλατημένα. «Στο νεκροταφείο της περιοχής έχουν κλέψει όλα τα φανάρια.

Οι γυναίκες φοβούνται να πάνε να ανάψουν τα καντήλια. Τις περισσότερες φορές γνωρίζουμε ποιοι είναι, τους καταγγέλλουμε, συλλαμβάνονται και στη συνέχεια ορίζεται τακτική δικάσιμος, βγαίνουν έξω και άντε μετά να τους βρεις» λέει ο κ. Ελένης, ο οποίος σημειώνει ότι η εγκληματικότητα των Ρομά έχει αυξηθεί δραματικά από τότε που τους έκοψαν τα επιδόματα που αδίκως έπαιρναν.

Οι «νοσταλγοί της επταετίας»

«Η ψήφος στη Χρυσή Αυγή ήταν μια φωνή αντίδρασης απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάσταση στην οποία έχουν φέρει τη χώρα. Ο κόσμος από αντίδραση την ψήφισε» σημειώνει ο κ. Παναγιώτης Κλέτας, πρόεδρος του Σοφικού, όπου το ποσοστό της Χρυσής Αυγής έφτασε το 18,2%.

Το παράδοξο είναι ότι εδώ δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα ούτε με παράνομους μετανάστες ούτε με Ρομά, αλλά η περιοχή είχε ανέκαθεν έντονες τάσεις προς τη «σκληρή Δεξιά». Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, όπως δείχνουν οι αναλύσεις του εκλογικού αποτελέσματος, η μεγαλύτερη μετατόπιση ψήφου προς τη Χρυσή Αυγή έγινε από τη «δεξαμενή» του ΠαΣοΚ.
«Η Χρυσή Αυγή είπε ανοιχτά αυτό που πολλοί ψιθύριζαν στα μέρη μας» λέει ο μηχανικός Γιάννης Δ., κάτοικος της περιοχής. «Εχουμε πολλούς εθνικιστές και νοσταλγούς της επταετίας στον τόπο μας και τώρα τα παιδιά τους έχουν πάρει τη σκυτάλη».

«Γκέτο» στον Ασπρόπυργο

Για πολλά χρόνια η Πολιτεία έκλεινε τα μάτια αφήνοντας φαινόμενα σαν τη Χρυσή Αυγή να εξελίσσονται και να θεριεύουν στα γκέτο και στις παρυφές της μεγαλούπολης. Μια τέτοια περιοχή είναι και ο Ασπρόπυργος, όπου η οργάνωση έχει έντονη παρουσία εδώ και αρκετό καιρό. Τα Νεόκτιστα είναι ένας οικισμός πάνω από τα διυλιστήρια και τον σταθμό της ΔΕΗ. Τα σπίτια είναι κυριολεκτικά κάτω από τους πυλώνες. Πρόκειται για ένα τοπίο όπου η υποβάθμιση του περιβάλλοντος δεν ακούγεται παρά σαν κακόγουστο αστείο.

Και εδώ, όπως σε όλες τις περιοχές του τόξου από τον Ασπρόπυργο ως τη Φυλή και τα Ανω Λιόσια, τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής είναι ανάλογα με την ένταση της παράνομης δραστηριότητας των Ρομά. Μπορεί οι αριστερές οργανώσεις να καταγγέλλουν ότι η Χρυσή Αυγή εδώ και καιρό προκαλεί και επιτίθεται στους Ρομά προσπαθώντας να εξαργυρώσει πολιτικά την αντιπαράθεση μαζί τους, όμως οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η έξαρση της εγκληματικότητας είναι υπαρκτή και έχει κάνει τη ζωή τους κόλαση.

«Στην περιοχή υπάρχει έντονο ζήτημα ασφάλειας του πολίτη και η Χρυσή Αυγή δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να τον προστατεύσει. Υπάρχει έντονη διαμάχη ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής και τσιγγάνους που δραστηριοποιούνται σε έκνομες ενέργειες» λέει ο δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Ν. Μελετίου.

«Ξεφορτωθείτε τα ανθρώπινα σκουπίδια»

Ο ξεσηκωμός στον οποίο καλούν τους κατοίκους φαίνεται ότι βρίσκει θιασώτες. Πριν από περίπου έναν χρόνο ο νυν βουλευτής και υπεύθυνος Τύπου του κόμματος κ. Ηλίας Κασιδιάρης απευθυνόμενους σε ένα μικρό κοινό στα Νεόκτιστα, ανάμεσα στο οποίο υπήρχαν γυναίκες και μικρά παιδιά, έλεγε: «Πάρτε το είδηση. Δεν υπάρχει ούτε κράτος ούτε Αστυνομία ούτε Δικαιοσύνη ούτε κανείς για να σας καλύψει». Ο κ. Κασιδιάρης καλούσε τους κατοίκους να ξεφορτωθούν «τα ανθρώπινα σκουπίδια» (σ.σ.: τους Ρομά) και εξέφραζε την ελπίδα η επόμενη συγκέντρωση να γίνει σε μεγαλύτερη πλατεία με περισσότερο κόσμο.

Βέβαια η ζωή των κατοίκων δεν άλλαξε σε τίποτα και θα μπορούσε να πει κανείς ότι με την αύξηση της εγκληματικότητας και την κατάρρευση της οικονομίας έγινε πολύ χειρότερη. Αλλά η ευχή του κ. Κασιδιάρη έγινε πραγματικότητα αν κρίνει κανείς από τις συγκεντρώσεις του κόμματος πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Μενίδι

Στο Μενίδι η πρόσφατη επίθεση των Τσιγγάνων εναντίον του λεωφορείου των ΟΣΥ δεν είναι παρά το τελευταίο επεισόδιο σε έναν άτυπο πόλεμο που εδώ και καιρό μαίνεται στις γειτονιές της περιοχής. «Οι χρυσαυγίτες εκμεταλλεύονται την ανασφάλεια και τον τρόμο που νιώθουν οι κάτοικοι εδώ στην περιοχή. Η εγκληματικότητα, όχι μόνο από τους Τσιγγάνους αλλά και από τους αλλοδαπούς, έχει χτυπήσει κόκκινο και φυσικά η Αστυνομία είναι ανύπαρκτη» λέει η κυρία Μαρίνα Ψαθά, που μένει στο Μενίδι τα τελευταία 20 χρόνια.

Πέραμα - Κερατσίνι

Η δράση της Χρυσής Αυγής στις περιοχές της Β' Πειραιώς απασχολεί τον τελευταίο καιρό τα αστυνομικά δελτία σχεδόν καθημερινά. Μαχαιρώματα εναντίον μεταναστών στα βαγόνια του ηλεκτρικού, ξυλοδαρμοί και επιθέσεις στους δρόμους και στις πλατείες, μηχανοκίνητες πορείες σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα και υπό την ανοχή της Αστυνομίας. Την ίδια στιγμή οι ουρές στα γραφεία του ΟΑΕΔ όπου καταγράφονται οι άνεργοι καθημερινά γίνονται όλο και πιο μακριές. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ποσοστά της οργάνωσης στη Σαλαμίνα είναι 12,1% και στο Πέραμα 11,9%.

Πηγή: Tο Βήμα της Κυριακής


--
Ανάρτηση Από τον/την ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ στο ΕΓΕΡΣΙΣ2 τη 6/25/2012 09:30:00 μμ