[ΕΓΕΡΣΙΣ2] Προειδοποιούν με απεργίες

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σ. Ρομπόλης, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας, τότε η Συνομοσπονδία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μαζικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

Όπως είπε, τα συνδικάτα θα παρακολουθήσουν τις ενέργειες της μελλοντικής κυβέρνησης και κατά πόσον...
τα κόμματά της θα εκπληρώσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις τους, να επαναδιαπραγματευθούν το πρόγραμμα λιτότητας και να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Ρομπόλης τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν ελαφρύνσεις για τους Έλληνες εργαζομένους και, σημειώνοντας πως η ανεργία συνεχώς αυξάνεται, ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας στους νέους υπερβαίνει το 50%, συνολικά οι άνεργοι που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο είναι περισσότεροι από ό,τι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ 30% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ επεσήμανε, επίσης, πως η υψηλή ανεργία και οι μειώσεις των μισθών έχουν ως συνέπεια την είσπραξη λιγότερων φόρων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, στους πρώτους τέσσερις μήνες εισπράχθηκαν 500 εκατ. ευρώ λιγότερα -από τους συμφωνημένους με την Ε.Ε. στόχους, ενώ 800 εκατ. λείπουν από εισπράξεις Φ.Π.Α., παρόλο που αυτός έχει αυξηθεί στο 23%.

Η νέα φιλοσοφία, είπε ο κ. Ρομπόλης, είναι χαμηλότεροι μισθοί, καταβολή περισσότερων φόρων και μεγαλύτερα έξοδα για τρόφιμα, νερό, ρεύμα κ.ά., κατάσταση που είναι παράλογη και άρα απαράδεκτη.

Κατά την άποψή του, η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να αναβάλει την αντιμετώπιση των προβλημάτων, όμως χρειάζεται και την υποστήριξη της Ε.Ε. και των διεθνών πιστωτών. Ωστόσο, ο κ. Ρομπόλης είπε πως δεν υπάρχουν μεγάλες ελπίδες ότι οι Ευρωπαίοι θα δεχθούν νέες διαπραγματεύσεις.


--
Ανάρτηση Από τον/την ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ στο ΕΓΕΡΣΙΣ2 τη 6/21/2012 02:30:00 πμ