[ΕΓΕΡΣΙΣ2] Ο Μούρσι νέος πρόεδρος της Αιγύπτου


Ο 60χρονος Μοχάμεντ Μούρσι, ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών και θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Αιγύπτου μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την εκλογική επιτροπή προκάλεσε... ευφορία στο Κάιρο, όπου δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Μούρσι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τη νίκη.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Φαρούκ Σουλτάν δήλωσε ότι ο Μούρσι έλαβε ποσοστό ποσοστό 51,73% στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 16 και 17 Ιουνίου, νικώντας τον αντίπαλό του, τον τελευταίο πρωθυπουργό του Μουμπάρακ, Άχμεντ Σαφίκ, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 48,27%.

Η συμμετοχή στις εκλογές αυτές ανήλθε στο 51,58%.

Ο Μοχάμεντ Μούρσι ο πρώτος ισλαμιστής που αναλαμβάνει την εξουσία στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου, απέτισε φόρο τιμής στους "μάρτυρες" της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, τον Φεβρουάριο του 2011 και υποσχέθηκε να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας.

"Δεν θα ήμουν σήμερα εδώ ως πρώτος πρόεδρος εκλεγμένος με την ελεύθερη βούληση των Αιγυπτίων χωρίς τη χάρη του Θεού και (...) το αίμα των μαρτύρων", τόνισε ο Μούρσι στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. "Ευχαριστώ τους μάρτυρες, τις ψυχές των μαρτύρων, τις μητέρες και τους πατέρες τους", πρόσθεσε, αναφερόμενος στους 850 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά την εξέγερση.

Ο Μούρσι διαβεβαίωσε ότι θα είναι ο πρόεδρος "όλων των Αιγυπτίων, χωρίς καμία εξαίρεση", ακόμη και αυτών που ζουν στο εξωτερικό και έκανε έκκληση για εθνική ενότητα γιατί, όπως είπε, η ενότητα είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει η χώρα τους δύσκολους καιρούς.

"Η Αίγυπτος, η αγαπημένη μας πατρίδα, χρειάζεται την ενότητά μας. Η επανάσταση συνεχίζεται μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της. Μαζί συνεχίζουμε την πορεία", τόνισε στην ομιλία του, που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της χώρας.

Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί και θα προστατεύσει όλες τις διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Αίγυπτος. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των σημαντικότερων διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει το Κάιρο είναι και οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1979 με το Ισραήλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχάρη τον νέο πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι χαρακτηρίζοντας "ιστορική" την εκλογή του "για τη χώρα και για όλη την περιοχή".

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε διατεθειμένη "να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Μούρσι "και τον κάλεσε "να τείνει το χέρι σε όλες τις άλλες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες" της χώρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της στις Βρυξέλλες.

Ο Μοχάμεντ Μούρσι είχε φυλακιστεί πολλές φορές επί καθεστώτος Χόσνι Μουμπάρακ, όταν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ήταν ένα κίνημα εκτός νόμου αλλά "ανεκτό" από τις αρχές.

Ποιος είναι ο Μούρσι

Ο Μούρσι, που είναι καθηγητής μηχανικής, συνελήφθη τρεις ημέρες αφότου ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του Μουμπάρακ, στις 25 Ιανουαρίου 2011. Αποφυλακίστηκε μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου και τέθηκε επικεφαλής του πρώτου πολιτικού κόμματος που ίδρυσε η Αδελφότητα, του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.

Μολονότι θεωρείται "συντηρητικός" έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεσμεύεται να προστατεύσει το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις αλλά και τα δικαιώματα των χριστιανών, των γυναικών, των νέων και των χωρικών. Στην προεκλογική εκστρατεία του προσπάθησε να καθησυχάσει τους χριστιανούς της Αιγύπτου αλλά και τους φιλελεύθερους που ανησυχούσαν με την πιθανότητα να έχουν για πρόεδρο έναν ισλαμιστή. Πολλοί εξέφραζαν φόβους ότι ο Μούρσιθα επιδιώξει να εγκαθιδρύσει ένα θρησκευτικό κράτος και ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων θα υπονομευτούν.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του είχε τονίσει ότι στόχος του είναι να βρεθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα της Αιγύπτου: την ανεργία, τη φτώχεια, την έλλειψη στέγης. Στην οικονομική πολιτική του υπόσχεται ότι θα βελτιώσει τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Ο Μούρσι γεννήθηκε στην επαρχία Σαρκίγια, στο Δέλτα του Νείλου, τον Αύγουστου του 1952. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και το 1982 πήρε υποτροφία και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Δύο από τα τέσσερα παιδιά του έχουν γεννηθεί στην Καλιφόρνια και έχουν την αμερικανική υπηκοότητα.

Επέστρεψε στην Αίγυπτο το 1985 και συνελήφθη από το καθεστώς του Μουμπάρακ γιατί διαφωνούσε με την κυβερνητική πολιτική. Από το 2000 μέχρι το 2005, όταν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ήταν εκτός νόμου, είχε εκλεγεί ανεξάρτητος βουλευτής.

Ο Μούρσι έχει δηλώσει ότι "στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό στον αγώνα του", αλλά ότι θα σεβαστεί ταυτόχρονα και την ειρηνευτική συμφωνία του 1979 με το Ισραήλ. Παράλληλα, θα τερματίσει την "εξάρτηση" της Αιγύπτου από τις ΗΠΑ και θα ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στη χώρα του.


--
Ανάρτηση Από τον/την Blogger στο ΕΓΕΡΣΙΣ2 τη 6/25/2012 08:30:00 πμ