[Greek Alert] Προεπαναστατικές ηρωικές μορφές 1453-1821 (Β’ τόμος)


Συγγραφέας: Αβραμόπουλος Στέφανος Ν.

Εκδότης: Βιβλιοπανόραμα
Αριθμός Σελίδων: 546
Έτος Έκδοσης: 05-2012

Η περίοδος της Τουρκοκρατίας από την Άλωση της Πόλης το 1453 ως την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 είναι από τις πιο σημαντικές για την διαμόρφωση του Νέου Ελληνισμού ,όπως τον γνωρίζουμε τον 19ο και τον 20ο αιώνα .Παρ όλα αυτά , δεν έχει μάθει πολλά ο Νεοέλληνας για την περίοδο αυτήν,τουλάχιστον σε σχέση με όσα γνωρίζει για το 1821 και τους μεγάλους Πρωταγωνιστές του.

Ο Στέφανος Νικ. Αβραμόπουλος κατάγεται από τον Αμπελόκαμπο Ηλείας και διετέλεσε Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και είναι ένας νέος στην ιστορική έρευνα συγγραφέας . Έχει αφιερώσει πολλές δεκαετίες στην μελέτη και την τεκμηρίωση της εποχής που προηγήθηκε του 1821 ,με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη και την προβολή σπουδαίων μορφών που αγωνίστηκαν για την επιβίωση και την απελευθέρωση του υπόδουλου στους Τούρκους Ελληνισμού. Καρπός αυτής της προσπάθειας υπήρξε το προ ολίγων ετών βιβλίο του «Προεπαναστατικές Ηρωικές Μορφές1453-1821»,μια έκδοση από τις εκδόσεις «Βιβλιοπανόραμα »του ΓεωργίουΔημητρόπουλου ,ένα βιβλίο που παρουσιάζει προσωπικότητες που έδρασαν στα μαύρα χρόνια της Σκλαβιάς . Σε αυτήν την έκδοση είχαμε αναφέρει : «Στο μακρό αυτόδιάστημα ξενικής κατοχής ,που ιστορικά καταγράφεται ως η περίοδος 1453-1821 , ο Ελληνισμός προσπαθούσε να επιβιώσει κάτω από τη βάναυση και ασύδοτη εξουσία τουξένου κατακτητή ,ιδίως των Οθωμανών Τούρκων .
Στην προσπάθεια επιβίωσης του Ελληνισμού στους αιώνες εκείνους κατέχουν σημαντική θέση τα δεκάδες επαναστατικά απελευθερωτικά κινήματα ως το 1821 και η ύπαρξη και η δράση ανυπότακτων ομάδων αγωνιστών της Ελευθερίας. Αυτές όλες οι προσπάθειες έχουν καταγραφεί στο ιστορικό υποσυνείδητο του Νεοέλληνα μέσα από τιςχαρακτηριστικές μορφές του Κατσαντώνη ,του Γεωργίου Καστριώτη ,του Ρήγα Φεραίου,του Σταθά ,του Λάμπρου Κατσώνη ,του Δασκαλογιάννη ,των Μανιατών ,τωνΣουλιωτών, των Χειμαρριωτών ,των Κλεφτών και των Αρματολών .Οι μορφές αυτές ξεπέρασαν την ιστορική καταγραφή των σύγχρονων και των μετέπειτα γενεών και εισήλθαν στη σφαίρα του Θρύλου. Τα αμέτρητα Δημοτικά Τραγούδια που διασώζονται γι' αυτούς τους ήρωες πιστοποιούν την απήχηση των αγώνων τους στην ψυχή του αδούλωτου Έλληνα».

ΟΣτέφανος Αβραμόπουλος έχει δουλέψει συστηματικά πάνω στην περίοδο 1453-1821 όχι μόνο στην μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας. Παράλληλα , πραγματοποίησε την δύσκολη για κάθε ιστορική έρευνα επιτόπια αυτοψία σε χώρους προεπαναστατικήςδράσης ,σε Μοναστήρια και Εκκλησίες , σε όρη και ποταμούς ,σε φρούρια και παραδοσιακούς οικισμούς , σε πολυάριθμες περιοχές του ηπειρωτικού και του νησιωτικού ελλαδικού χώρου. Και αυτή η προσπάθεια πήρε πάνω 20 χρόνια με οδηγό να φέρει στο φως τις άγνωστες ηρωικές πτυχές της περιόδου εκείνης.

Στον Β' τόμο προσθέτει εξαίσιες βιογραφίες και περιγραφές .
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά : τον Κωνσταντίνο ΙΑ' ,τον Πατρο-Κοσμά τον Αιτωλό, τους κλέφτες και τους αρματολούς του Ολύμπου ,του Μοριά, της Κύπρου,του Σουλίου και άλλων περιοχών του υπόδουλου Ελληνισμού . Παρουσιάζονται νέες μορφές, λιγότερο γνωστές ,όπως οι Ασάνηδες, ο Αστραπόγιαννος και ο Λαμπέτης ,οι Τζαβελαίοι και οι Μποτσαραίοι από το Σούλι, αλλά και ήρωες που έδρασαν (και οι περισσότεροι έπεσαν ηρωικά σε μάχες ) το 1821 . Στους τελευταίους ανήκουν ανάμεσα στους άλλους ο Αθανάσιος Διάκος ,ο Στριφτόμπολας, ο Αθανάσιος Καρπενησιώτης, ο Παναγιώτης Καρατζάς από την Πάτρα, ο Εμμανουήλ Παππάς, ο Χαραλάμπης Βιλαέτης και ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας .

Μέσα σε 550 σελίδες ο αναγνώστης θα γνωρίσει πολλά για την ζωή και την δράση ηρώων του Ελληνισμού ,κάτι που είναι χρήσιμο σήμερα που αναζητούμε πρότυπα προσφοράς και αγωνιστικότητος .

Γι αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια και στον συγγραφέα και τον εκδότη που ανέλαβαν την πρωτοβουλία αυτή να έλθουν πιο κοντά μαςτέτοιες ηρωικές μορφές. Αυτό επισημαίνει και ο κ. Λευτέρης Τζόκας, Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών ,στον Πρόλογο του : «Ο ακούραστος μελετητής της ιστορίας Στέφανος Νικ. Αβραμόπουλος με την πολύμοχθη και αληθινά δύσκολη αυτή εργασία του απέδειξε πόσα μπορεί να προσφέρει ένας που εργάζεται υπεύθυνα. Με πνεύμα ,ψυχή και μεράκι επιτυγχάνεις πολλά. Αναγνωρίζουμε τον μέγα άθλο του συγγραφέα που μας συνεκίνησε ιδιαιτέρως για τους υψηλούς στοχασμούςκαι σχεδιασμούς του. Θα έχουν διάρκεια οι ευγενείς πράξεις του! »

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΟΝ. ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ
Καθηγητής Φιλόλογος

--
Ανάρτηση Από τον/την Εκδόσεις ΘΟΥΛΗ στο Greek Alert τη 6/27/2012 02:16:00 μμ