[Greek Alert] Εξι Ελληνες πίσω από τα τρομοδέματα


Και έξι Ελληνες «βλέπουν» οι αστυνομικές αρχές της Ιταλίας πίσω από την αποστολή των τρομοδεμάτων σε πρεσβείες και οργανισμούς της Ευρώπης από την οργάνωση FAI, σε ένδειξη συμπαράστασης στα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».....


Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε χθες το πρωί μετά τις παράλληλες επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας οι διωκτικές αρχές της γειτονικής χώρας. Ειδικές δυνάμεις των καραμπινιέρι εισέβαλαν σε σαράντα σπίτια, σε μια προσπάθεια να εξαρθρώσουν την ένοπλη οργάνωση «Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία» (FAI), η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για τρεις αποστολές εκρηκτικών δεμάτων, ακόμη και στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι το 2011.

Ωστόσο, η πιο σοβαρή ενέργεια ενός κομματιού της συγκεκριμένης οργάνωσης ήταν ο τραυματισμός στελέχους της Ιταλικής Εταιρείας Πυρηνικής Ενέργειας, σε ένδειξη συμπαράστασης στην Ολγα Οικονομίδου που κατηγορείται από την ελληνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία για συμμετοχή στην ένοπλη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Η επίθεση αυτή είχε σημειωθεί τον περασμένο Μάρτιο κοντά στο σπίτι του στελέχους της ιταλικής εταιρείας και αμέσως οι αρχές της γειτονικής χώρας ενημέρωσαν με επείγον σήμα την Αντιτρομοκρατική, ζητώντας συνεργασία, όπως είχε μάλιστα αποκαλύψει τότε η «Espresso». Κλιμάκιο των ιταλικών αντιτρομοκρατικών αρχών ταξίδεψε μέχρι την Αθήνα εκείνες τις μέρες προκειμένου να έχει συνεργασία με το ελληνικό αντιτρομοκρατικό επιτελείο.

Οπως δείχνουν οι παράλληλες επιχειρήσεις σε πόλεις της Ιταλίας και οι δέκα συλλήψεις αναρχικών, η συνεργασία ελληνικών και ιταλικών αρχών απέδωσε καρπούς. Εκτός από τις συλλήψεις, οι Ιταλοί σε επίσημες ανακοινώσεις τους μπλέκουν στην υπόθεση και έξι Ελληνες, οι οποίοι ήδη κρατούνται στις φυλακές, κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τ [Ενα από τα τρομοδέματα είχε σταλεί και στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι το 2011.] τους στη «Συνωμοσία της Φωτιάς».

Η επιχείρηση

Στην έκδοση δέκα ενταλμάτων σύλληψης κατά ισάριθμων ύποπτων μελών της FAI προχώρησαν χθες το πρωί οι εισαγγελείς της Περούτζια. Οι καραμπινιέρι εντόπισαν και συνέλαβαν όσα από τα φερόμενα αυτά μέλη της FAI βρίσκονται εντός ιταλικών συνόρων.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται, μεταξύ των άλλων, για την αποστολή βομβιστικών πακέτων στην υπηρεσία φοροεισπράξεων Equitalia, στην Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη και στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι το 2011. Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν κατά των Στέφανο Γκαμπριέλε Φόσκο (50 ετών), Ελίζα ντι Μπερνάρντο (36 ετών), Αλεσάντρο Σετεπάνι (26 ετών), Σέρτζιο Μαρία Στέφανι (30 ετών), Κάτια ντι Στέφανο (29 ετών), Τζουσέππε Λο Τούρκο (23 ετών), του 44χρονου Ισπανού Γκάμπριελ Πόμπο ντα Σίλβα, ο οποίος κρατείται στη Γερμανία, του 60χρονου Ελβετού Μάρκο Κάμενις που έχει συλληφθεί στη χώρα του, της Πάολα Φραντσέσκα Γιότσι (31 ετών) και της Τζούλια Μαρτσιάλε (34 ετών).

Προς το παρόν, οι ιταλικές αρχές κάνουν γνωστό ότι στην έρευνα εμπλέκονται και άλλα 24 άτομα από τον αναρχικό χώρο, «εκ των οποίων έξι είναι Ελληνες, μέλη των “Πυρήνων της Φωτιάς” και βρίσκονται έγκλειστα στις ελληνικές φυλακές». «Μερίδα των συλληφθέντων διατηρεί επαφές με όσους ανέλαβαν την ευθύνη για την πρόσφατη επίθεση κατά του μάνατζερ της εταιρείας Ansaldo Nucleare, Ρομπέρτο Αντινόλφι, στη Γένοβα» δήλωσε ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων των καραμπινιέρι, Τζαμπάολο Γκάντζερ.

Σύμφωνα με τον Γκάντζερ, «κλήση σε απολογία πρόκειται να αποσταλεί και στην Ελληνίδα Ολγα Οικονομίδου, στην οποία έκανε αναφορά η ανάληψη ευθύνης της FAI, αμέσως μετά τον τραυματισμό του Αντινόλφι. Και η λεπτομέρεια αυτή δείχνει τη στενότατη συνεργασία Ελλήνων και Ιταλών αναρχικών. Οι συλληφθέντες ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε νέες επιθέσεις, με βομβιστικούς μηχανισμούς και χρήση όπλων» εξήγησε ο αξιωματούχος των καραμπινιέρι, κατά τον οποίο «οι προσπάθειες απόδρασης από τις φυλακές της Θήβας, τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ στην Ιταλία αποστέλλονταν βομβιστικά πακέτα από τη FAI, ήταν σαφώς αποτέλεσμα μιας στενά συντονισμένης δράσης». Οι υπεύθυνοι των ερευνών στην Ιταλία κάνουν λόγο για «αναρχοτρομοκράτες που θέλουν να επιτεθούν κατά των κύριων οικονομικών κέντρων, σε διεθνές επίπεδο».

«Κλειδί» το Διαδίκτυο

Η παρακολούθηση του Διαδικτύου τόσο από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία όσο και από την αντίστοιχη υπηρεσία των Ιταλών έφερε αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, η Αντιτρομοκρατική με τα ειδικά μηχανήματα που διαθέτει κατάφερε να εντοπίσει στο Διαδίκτυο τις επαφές που είχαν συγκεκριμένα μέλη της ένοπλης ομάδας «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» που κρατούνται στις ελληνικές φυλακές με Ιταλούς συντρόφους τους, οι οποίοι πλέον κατηγορούνται για την υπόθεση με τα τρομοδέματα.

Τα στοιχεία τα οποία συνέλεξαν από το Διαδίκτυο και κυρίως τις επαφές Ελλήνων και Ιταλών αναρχικών, οι αστυνομικοί τα διαβίβασαν αμέσως στους Ιταλούς συναδέλφους τους, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν φυσικές πλέον παρακολουθήσεις προσώπων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη επιχείρηση των καραμπινιέρι. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η ιταλική αστυνομία δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει την ομάδα της FAI, που ανέλαβε την ευθύνη για τον σοβαρό τραυματισμό του στελέχους της Ιταλικής Εταιρείας Πυρηνικής Ενέργειας.


ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗΣ

espressonews.gr


--
Ανάρτηση Από τον/την greekalert στο Greek Alert τη 6/15/2012 09:38:00 μμ