[Greek Alert] Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Μεσόγειο..

 

Σε θρυαλλίδα των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία κινδυνεύει να μετατραπεί η κατάρριψη του τουρκικού αναγνωριστικού αεροσκάφους από τη συριακή αεράμυνα. Μέχρι στιγμής η Άγκυρα και η Δαμασκός κρατούν χαμηλούς τόνους για το περιστατικό και αποφεύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις αλλά το θερμόμετρο έχει αρχίσει να ανεβαίνει επικίνδυνα στην περιοχή. 



Την ώρα που οι διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκονται ένα βήμα πριν μετατραπούν σε ανοιχτή εμφυλιακή σύγκρουση με...  απρόβλεπτες συνέπειες αυξάνονται οι κίνδυνοι ένα απρόβλεπτο γεγονός να πυροδοτήσει κύκλο συγκρούσεων στην περιοχή.

Την Κυριακή η Τουρκία κατηγόρησε τη Συρία ότι κατέρριψε το τουρκικό αεροσκάφος F-4 Φάντομ, την ώρα που βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο και χωρίς καμία προειδοποίηση. Η Άγκυρα χαρακτήρισε την κατάρριψη «εχθρική πράξη» και δήλωσε ότι θα ενημερώσει για το περιστατικό το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούντογλου επέμεινε ότι το αεροσκάφος δεν επέδειξε εχθρική συμπεριφορά, βρισκόταν σε εκπαιδευτική πτήση για δοκιμές των τουρκικών ραντάρ και διέψευσε ότι η Δαμασκός δεν γνώριζε την προέλευση του.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέβασε τους τόνους και προειδοποίησε να μην «δοκιμάζει κανείς την επάρκεια της Τουρκίας», ενώ σημείωσε ότι η Άγκυρα θα καθορίσει τις επόμενες μέρες τις ενέργειες της. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που τα τελευταία 24ωρα τηρεί σιγήν ιχθύος.

Από την πλευρά της, η Συρία υποστήριξε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε όταν εισήλθε στον εναέριο χώρο της, χωρίς να έχει ταυτοποιηθεί η προέλευση του. Παράλληλα ανέφερε ότι μόλις αναγνωρίστηκε ως τουρκικό το ναυτικό της συμμετείχε σε κοινές έρευνες με το τουρκικό ναυτικό για τον εντοπισμό των πιλότων.
Οι ΗΠΑ δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισαν «ιταμή και απαράδεκτη» την ενέργεια της Δαμασκού και υποσχέθηκαν ότι θα συνεργαστούν με την Άγκυρα προκειμένου να δοθεί η αρμόζουσα απάντηση και να προωθηθεί η πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Αναλυτές αναφέρουν ότι το αεροσκάφος παραβίασε τον συριακό εναέριο χώρο σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη συγκυρία για το καθεστώς Άσαντ και ενδέχεται πράγματι να δοκίμαζε τα ρωσικής προέλευσης ραντάρ της Συρίας και την αεράμυνα της, τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν σοβαρό εμπόδιο στην περίπτωση που οι δυτικές δυνάμεις αποφάσιζαν να προχωρήσουν σε στρατιωτικές ενέργειες.

Το ΝΑΤΟ αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα την Τρίτη μετά από το τουρκικό αίτημα με βάση το άρθρο 4 της ιδρυτικής συμφωνίας της βορειοατλαντικής συμμαχίας, που προβλέπει ότι οι χώρες μπορούν να «συμβουλευθούν μεταξύ τους οποτεδήποτε εάν κατά τη γνώμη μίας χώρας εξ αυτών απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή ασφάλεια οποιουδήποτε μέλους της βορειατλαντικής συμμαχίας».

Είναι προφανές ότι η Άγκυρα προς το παρόν αναζητεί μία συγκεκριμένη διπλωματική απάντηση από τη διεθνή κοινότητα και δεν ενεργεί μόνη της. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα εάν το επεισόδιο θα φέρει πιο κοντά την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Η Άγκυρα πάντως δεν δείχνει διατεθειμένη να επικαλεστεί το άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ που απαιτεί από τις χώρες της συμμαχίας να παρέχουν εμπράκτως στρατιωτική βοήθεια σε χώρα-μέλος, όπως ακριβώς συνέβη μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ όταν ο Σαντάμ Χουσεϊν απείλησε ανοιχτά την Τουρκία.

Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις Άγκυρας – Δαμασκού έχουν «παγώσει» όταν εντάθηκαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Η Δαμασκός εμφανίζεται εξοργισμένη από το γεγονός ότι η Τουρκία προσφέρει χείρα βοηθείας στους αντικαθεστωτικούς μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού της Συρίας (FSΑ) και τους επιτρέπει να περνούν τα σύνορα της με τη Συρία, ενώ έχει δεχθεί στο έδαφος της και περίπου 32,000 Σύριους πρόσφυγες. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο η Τουρκία έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη δημιουργία ενός κέντρου ελέγχου στην Κωνσταντινούπολη, που επιβλέπει και συντονίζει την αποστολή όπλων από αραβικά κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία, στους αντάρτες εντός της Συρίας. Άλλες αναφορές αποκάλυψαν ότι η CIA δρα στα σύνορα νότια της Τουρκίας και βοηθάει τους συμμάχους να αποφασίσουν ποιοι από τους αντάρτες πρέπει να πάρουν όπλα.

Πάντως η μεταφορά του επεισοδίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου αρκετές δυτικές δυνάμεις κόντρα στη Ρωσία και την Κίνα ζητούν την ανατροπή του Άσαντ και το τέλος των συγκρούσεων, εκτιμάται ότι στρώνει το δρόμο για την ανάληψη σκληρότερων μέτρων σε βάρος του καθεστώτος. Μάλιστα η Μόσχα ανησυχεί ότι οι κινήσεις αυτές μπορεί και να ανοίξουν τον δρόμο για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία που θα υποβαθμίσει τα ρωσικά συμφέροντα στη περιοχή.

 Ρεπορτάζ: Απολλωνάτου Εύη


--
Ανάρτηση Από τον/την greekalert στο Greek Alert τη 6/26/2012 07:00:00 μμ