[Greek Alert] Καλαβρία: Χωρίς δασκάλους ελληνικών τα σχολεία

Δεν θα μάθουν ελληνικά φέτος τα παιδιά στην Καλαβρία καθώς για πρώτη φορά, λόγω της οικονομικής κρίσης και των περικοπών, το ιταλικό υπουργείο Παιδείας δεν έστειλε καθηγητές στην περιοχή για διδάξουν ελληνικά. Αυτό ανέφερε ο Τίτο Σκιλάτσι, γραμματέας της ελληνικής κοινότητας ''Γιαλός του Βούα'' στην επαρχία της Καλαβρίας, απευθυνόμενος στα μέλη της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που επισκέφθηκαν την περιοχή.

Από την πλευρά τους, πρόεδροι και εκπρόσωποι ελληνικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην Καλαβρία ζήτησαν την περαιτέρω ενεργοποίηση και συμπαράσταση της ελληνικής Πολιτείας, ώστε να μη σβήσει η ελληνική γλώσσα στη νότια Ιταλία.

Ο δήμαρχος της Μπόβα (Βούα), της πολιτιστικής πρωτεύουσας των ελληνόφωνων της Καλαβρίας επέδωσε στον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Διονύση Ψωμιάδη ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό που εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο και έκανε αναφορά σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την προστασία της γλώσσας και της πολιτιστικής παράδοσης των Ελλήνων της Καλαβρίας.

Πρόταση για ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος για τη διδασκαλία της γκρεκανικής

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος στη Μπόβα για τη διδασκαλία της γκρεκάνικης διαλέκτου, ενώ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ίδρυση Μουσείου για τη διατήρηση της ιδιαίτερης ταυτότητας των Ελλήνων της Καλαβρίας.

Σημείωσε ακόμη πως κάθε χρόνο η Μπόβα είναι το επίκεντρο του πολιτιστικού φεστιβάλ ''Παλαιά Ρίζα'', που διοργανώνεται για την προβολή της μουσικής παράδοσης των Ελλήνων της Καλαβρίας και προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.

Σημειώνεται ότι ο σύλλογος που απηύθυνε τη σχετική πρόσκληση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να επισκεφθεί τα χωριά της Καλαβρίας, είναι από τους πλέον δραστήριους των ελληνόφωνων κοινοτήτων της νότιας Ιταλίας και εργάζεται εδώ και τέσσερις δεκαετίες στον τομέα της διάσωσης και ανάδειξης της ελληνικής γλώσσας, αλλά και της γκρεκάνικης διαλέκτου.

Σε αυτήν, άλλωστε, επιβιώνουν πολλά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, με δεδομένη την παρουσία του Ελληνισμού στην περιοχή από την εποχή των μεγάλων αποικισμών του 6ου αιώνα π.Χ.

Τα χωριά που επιβιώνει η διάλεκτος

Σήμερα τα χωριά όπου επιβιώνει η γκρεκάνικη διάλεκτος στην Καλαβρία είναι τουλάχιστον επτά -Γκαλιτσιανό, Αμεντολέα ή Αμυγδαλέα, Κοντοφούρι, Ροχούδι, Ροκαφόρτε ντελ Γκρέκο, Μπόβα (Βούα) και Μπόβα Μαρίνα (Γυαλός του Βούα), ενώ στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του βουνού Ασπρομόντε, μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, υπάρχουν αρκετά ακόμη με ελληνικά ονόματα (Σκύλα, Βασιλικό, Στύλος, Πενταδάκτυλο, Καταφόριο, Ιέρακας-Τζεράτσε, κ.ά.).


news247
 
http://greeknation.blogspot.gr/2012/06/blog-post_6804.html


--
Ανάρτηση Από τον/την greekalert στο Greek Alert τη 6/29/2012 04:00:00 μμ