Υπόθεση λίγων ημερών θεωρείται η έγκριση του δανείου από τη Ρωσία, 4 ή 5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο. Το αντάλλαγμα σύμφωνα με το STRATFOR θα είναι ναυτική βάση για τη Μόσχα στη Μεγαλόνησο.
Όπως όλα δείχνουν η Κύπρος μέσω πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής θα καταφέρει να αποφύγει την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, ο οποίος οδήγησε την Ελλάδα στην εξαθλίωση.
«Σε αντίθεση με άλλες χώρες η Κύπρος μπορεί να κοιτάξει πέρα από την Ε.Ε. για οικονομική βοήθεια. Η θέση της χώρας ως ένας από τους πρωταρχικούς υπεράκτιους τραπεζικούς παραδείσους της Ρωσίας, στο παρελθόν, έφερε την βοήθεια στη Λευκωσία – έστω και υπό όρους – από τη Μόσχα», αναφέρει το STRATFOR.
Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση στη Συρία έχει αυξήσει σημαντικά τη γεωστρατηγική σημασία του «νησιού της Αφροδίτης». Το λιμάνι της Ταρτούς είναι η μοναδική βάση του ρωσικού στόλου σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Έτσι βάσει της αρχής των αμοιβαίων συμφερόντων η Μόσχα επιθυμεί να αναπτύξει μια καινούρια βάση, η οποία θα υποκαταστήσει τη βάση της Ταρτούς, με αντάλλαγμα τη χρηματική βοήθεια προς την Κύπρο. Τα χρήματα αυτά θα καταβληθούν για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών που παραμένουν προβληματικές λόγω της έκθεσής τους στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών.
Η Λευκωσία απορρίπτει, λοιπόν, την πολιτική λιτότητας και στέλνει ηχηρό μήνυμα στο Βερολίνο, στους δορυφόρους του αλλά και στην Αθήνα, ότι…

συνέχεια εδώ