[Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper] ΞΕΚΑΡΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΦΑΝΤΟΜ ΟΙ ΣΥΡΙΟΙ... ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΙ ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, μετά την κατάρριψη ενός αεροσκάφους F4 της τουρκικής αεροπορίας, από στρατιώτες του Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι πληροφορίες αναφορικά με την τύχη των πιλότων, αλλά και εάν το αεροσκάφος κατερρίφθη στην αρχή ήταν συγκεχυμένες, ωστόσο ξεκάθαρη απάντηση έδωσε το συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, το οποίο συγκλήθηκε εσπευσμένα και συνεδρίασε μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, το ΣΕΑ στην ανακοίνωση του έκανε ξεκάθαρα λόγο για κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους από το Συριακό στρατό, ύστερα και «από τις κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με τη Συρία».

Παράλληλα, η ανακοίνωση δεν έδωσε με σαφήνεια το στίγμα των ενεργειών που πρόκειται να ακολουθήσει η τουρκική κυβέρνηση, αφού, όπως αναφέρεται οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις, θα αποφασιστούν αφότου όλες οι λεπτομέρειες για το συμβάν.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι έρευνες για τους πιλότους συνεχίζονται, δίχως να γίνεται αναφορά για την κατάσταση της υγείας τους.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση αφήνει ανοιχτά παράθυρα για επιθετικών μέτρων από πλευράς Τουρκίας, αφού, αφενός δεν γίνεται λόγος για τη συγνώμη της συριακής πλευράς, και αφετέρου η «κατάρριψη αεροσκάφους», μπορεί να θεωρηθεί ως αιτία πολέμου.

Ωστόσο το βασικό σημείο που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα είναι το εάν το αεροσκάφος κατερρίφθη σε συριακό εναέριο χώρο ή σε διεθνή ύδατα, αφού η Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, αναφέρει ότι το συμβάν σημειώθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το συριακό υπουργείο εξωτερικών από την πλευρά του υποστήριξε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι ο στρατός χτύπησε ένα αεροσκάφος «αγνώστου ταυτότητας» και δεν ήταν προμελετημένη εχθρική ενέργεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση των συριακών ενόπλων δυνάμεων:

«Η αεράμυνά μας αντιμετώπισε ένα στόχο ο οποίος παραβίασε τον εναέριο χώρο μας πετώντας πάνω από τα χωρικά μας ύδατα πριν από το απόγευμα την Παρασκευή και τον κατέρριψε. Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για ένα τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος».

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αρχικά ότι το μαχητικό κατέπεσε οκτώ μίλια ανοιχτά των ακτών της Συρίας, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από άλλες πηγές. Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, που επικαλέστηκε στρατιωτικές πηγές, μετέδωσε ότι το αεροσκάφος έπεσε στα χωρικά ύδατα της Συρίας, αλλά δεν παραβίασε τα σύνορα της χώρας.

Σε περίπτωση πάντως που αποδειχθεί ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους ήταν σε συριακό εναέριο χώρο, βάση του διεθνούς δικαίου θεωρείται νόμιμη άμυνα. Σε αντίθετη περίπτωση, η Τουρκία αποκτά τη δυνατότητα να θεωρήσει την πράξη αυτή «εχθρική» από πλευράς Συρίας και να κηρύξει πόλεμο.

Μάλιστα, σε αυτό το ενδεχόμενο ενεργοποιείται αυτόματα και το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο κάθε επίθεση σε ένα μέλος (η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ), θεωρείται επίθεση συνολικά στη συμμαχία, και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, δικαιολογεί μια στρατιωτική επέμβαση από έναν ευρύτερο συνασπισμό κρατών.

Ή με άλλα λόγια δίνεται η δυνατότητα στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ να αναλάβουν στρατιωτική δράση στη Συρία, για ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ… sigmalive.com

-------------------------------------
Ανάρτηση Από τον/την ΣΤΟΧΟΣ στο Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper τη 6/23/2012 01:16:00 μμ