[ΕΓΕΡΣΙΣ2] Φρένο στα αναδρομικά που ζητούσαν 500 βουλευτές

«Φρένο» στα αναδρομικά που ζητούσαν 500 βουλευτές, πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές έβαλε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μετά τον σάλο στην κοινή γνώμη από το αίτημα των πολιτικών για τα αναδρομικά ποσά που ζητούσαν στην παρούσα φάση, η απόφαση του...

 Ελεγκτικού Συνεδρίου έρχεται ως δικαίωση στην αντίδραση της κοινωνίας.

Υπενθυμίζεται πως στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει περίπου 500 πρώην βουλευτές, οι οποίοι διεκδικούν με τον νόμιμο τόκο τις διαφορές των αποδοχών τους, που δεν τους χορηγήθηκαν μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, η οποία έγινε το 2006 με αποφάσεις του Μισθοδικείου. Σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα (30-5) να ακυρώσει τις αιτήσεις για αναδρομικές αποδοχές. Οι αποδοχές των δικαστών αυξήθηκαν για την τετραετία 2003 έως 2007 με ανώτατο πλαφόν τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που ανέρχεται στα 10.271,46 ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι το ανώτατο ποσό των 10.271 ευρώ αντιπροσωπεύει τις αποδοχές των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων, ενώ οι δικαστές των λοιπών βαθμών λαμβάνουν μικρότερες αποδοχές, σύμφωνα με την αρχή της πυραμίδας.

Να σημειωθεί ότι το σύνολο των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο ανέρχεται περίπου στις 850, καθώς ορισμένοι βουλευτές έχουν καταθέσει δύο αιτήσεις για διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Επίσης ανάλογες αγωγές, πλέον των 240, έχουν κατατεθεί στα διοικητικά δικαστήρια των Αθηνών και αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν ότι η εφάπαξ έκτακτη παροχή που έλαβαν οι δικαστικοί λειτουργοί (2003-2007) και με την οποία εξομοιώνονται οι αποδοχές τους με αυτές του προέδρου του ΕΕΤΤ είναι ανεξάρτητη και δεν συνδέεται με το μισθολόγιο των δικαστών, έτσι ώστε να μπορεί να τεθεί ζήτημα αναπροσαρμογής της βουλευτικής αποζημίωσης.

Η έκτακτη αυτή παροχή που έλαβαν οι δικαστές, αποφάσισε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συνιστά αναγνώριση επιπλέον απολαβών προς τους δικαστικούς λειτουργούς, όπως αυτές συνδέονται προς τις ειδικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματός τους. Συνεπώς δεν αφορούν άλλους λειτουργούς, των οποίων οι αποδοχές τους εξισώνονται με εκείνες των δικαστών, πρόσθεσε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι δικαστές την έκτακτη αυτή παροχή την έλαβαν επειδή υπήρχε μεγάλος φόρτος εργασίας (μεγάλος όγκος υποθέσεων) στα δικαστήρια και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, λόγω της εισόδου μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών (απελάσεις, άδειες παραμονής, παραβατικές συμπεριφορές κ.λπ.), των Ολυμπιακών Αγώνων και της επίσπευσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων.

Ετσι κρίθηκε ότι η επέκταση της επίμαχης παροχής στους βουλευτές συνιστά ανεπίτρεπτη άσκηση νομοθετικού έργου, καθώς ο νομοθέτης, κατά πρώτον, είχε την πρόθεση να αναγνωριστούν οι απολαβές αυτές προς τους δικαστικούς για συγκεκριμένους λόγους, ενώ, κατά δεύτερον, είχε την πρόθεση να αποκλείσει άλλες κατηγορίες λειτουργών, οι αποδοχές των οποίων συναρτώνται με το ύψος των μηνιαίων αποδοχών του ανώτατου δικαστικού λειτουργού (δηλαδή τους βουλευτές).
Espressonews.gr


--
Ανάρτηση Από τον/την Blogger στο ΕΓΕΡΣΙΣ2 τη 7/04/2012 03:06:00 μμ