[ΕΓΕΡΣΙΣ2] «Υπό υιοθεσία της Τουρκίας η Βοσνία»


Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολού ότι «ακόμη θυμάται τα λόγια του Αλία Ιζετμπέγκοβιτς (τέως προέδρου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης), όταν τον επισκέφθηκε στο νοσοκομείο στο Σαράγεβο, ότι «του αφήνει αμανάτι τη Βοσνία, η οποία είναι κληροδότημα των Οθωμανών». Ο Ερντογάν τόνισε ότι...

 η Τουρκία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εδραιωθεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία στν ΒοσνίαΕρζεγοβίνη, ενώ, σχολιάζοντας την 17η επέτειο της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, επέκρινε τον ΟΗΕ «δεδομένου ότι δεν προστάτεψε τη ζώνη προστασίας».

Παράλληλα διεμήνυσε στους υπεύθυνους για το έγκλημα ότι «αργά ή γρήγορα θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους». Η εφημερίδα Πολίτικα του Βελιγραδίου σε σχέση με τα πιο πάνω παραθέτει εκτίμηση του στελέχους της Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SΝSD), Ράικο Βάσιτς, ο οποίος τόνισε ότι οι εν λόγω δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού αποσκοπούν στην τουρκοποίηση της Βοσνίας, καθώς και ότι η Τουρκία διαδραματίζει τώρα εκεί κρίσιμο ρόλο με στόχο να ασκήσει ακόμη πιο ανοιχτά πιέσεις στη Βοσνία, αφού η Αμερική και η Ευρώπη αποσύρθηκαν από «το παιχνίδι», η μία διότι είναι απασχολημένη με τη δικιά της ανασυγκρότηση και η άλλη διότι δεν έχει πια συμφέρον να ασχοληθεί με το θέμα αυτό».
philenews.com


--
Ανάρτηση Από τον/την Blogger στο ΕΓΕΡΣΙΣ2 τη 7/16/2012 03:16:00 πμ