[ΕΓΕΡΣΙΣ2] Παγκόσμια Έρευνα για παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων

Τις παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένων και των καταστρατηγήσεων της εργατικής νομοθεσίας στην Ελλάδα θα εξετάσει κλιμάκιο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας το οποίο θα βρίσκεται στη χώρα μας στις 22 και 23 Ιουλίου. Επικεφαλής του κλιμακίου της ITUC θα είναι η Γεν. Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Σάραν Μπάροου η οποία πραγματοποιεί την πρώτη επισκεψή της στην Ελλάδα.

Η παγκόσμια έρευνα του κλιμακίου γίνεται επιλεκτικά σε χώρες όπου καταγράφονται βαρύτατες παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων μεταξύ αυτών και η Ελλάδα η οποία συμπεριλήφθηκε μετά από ενέργειες της ΓΣΕΕ. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει και η κ. Μαρία-Ελένα Αντρέ πρώην Υπουργός Εργασίας της Πορτογαλίας.

Η κ. Μπάροου στο πλαίσιο των επαφών της στην Ελλάδα θα ενημερωθεί επίσης τόσο για τις τραγικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών όσο και για την ολοσχερή κατεδάφιση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων που συντελούν συνδυαστικά στην ραγδαία οικονομική και θεσμική αποδυνάμωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων στη χώρα μας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας θα πραγματοποιηθούν ακροάσεις με Έλληνες εργαζόμενους οι οποίοι θα καταθέσουν τις μαρτυρίες τους στο πάνελ εμπειρογνωμόνων της ITUC εστιάζοντας στο...
πώς η λιτότητα και οι επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα επηρεάζουν καθημερινά τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Τα αποτελέσματα της επιτόπιας έρευνας θα τεκμηριώσουν εμπειρικά την ειδική μελέτη για τις επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα σε όλον τον κόσμο, μελέτη η οποία θα αποτελέσει εργαλείο παρέμβασης της ΔΣΣ προς τους διεθνείς οργανισμούς και φόρα όπως το ΔΝΤ, οι G20, η Διεθνής Oοργάνωση Εργασίας, η Παγκόσμια Τράπεζα κ.α..

Η έρευνα θα δημοσιοποιηθεί το β' εξάμηνο του 2012 σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή ενώ τα πάνελ ακροάσεων θα βιντεοσκοπηθούν για την ειδική έκδοση πολυμέσων.

Το πάνελ ακροάσεων για την καταγραφή των μαρτυριών Ελλήνων εργαζομένων θα αρχίσει στις 10.30, Δευτέρα 23 Ιουλίου, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ και στη συνέχεια στις 14.00 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου σχετικά με τα άμεσα ευρήματα της έρευνας στην Ελλάδα αλλά και για γενικότερα ζητήματα.

H Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία εκπροσωπεί 175 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 153 χώρες με 308 συνολικά οργανώσεις μέλη.


--
Ανάρτηση Από τον/την ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ στο ΕΓΕΡΣΙΣ2 τη 7/21/2012 10:38:00 μμ