[Greek Alert] Περίεργη απάντηση από το Euronews για το όνομα της πΓΔΜ


Την επίσημη θέση των επιτελικών στελεχών του ειδησεογραφικού δικτύου Euronews, όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο τα επιτελικά στελέχη του χειρίζονται το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ ζήτησε να πληροφορηθεί η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καθηγήτρια Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Κατά την εμφάνιση μελών του εκτελεστικού συμβουλίου του Euronews στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η κ. Παλιαδέλη επισήμανε πως η γειτονική χώρα αναφέρεται ως «Μακεδονία» τόσο σε τηλεοπτικές εκπομπές όσο και στον ιστότοπο του δικτύου..
Η ερώτηση της κ Παλιαδέλη παραπέμφθηκε στην αρχισυντάκτρια του καναλιού κ Gardenia Trezzini, η οποία σε γραπτή της απάντηση προς την ευρωβουλευτή ανέφερε ότι «κάτι τέτοιο, εφόσον συμβαίνει, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική του καναλιού, η οποία είναι σε πλήρη ακολουθία με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ονοματολογικό ζήτημα της πΓΔΜ».

«To ευρωπαϊκό ενημερωτικό κανάλι Euronews λαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οφείλει να μεταδίδει με εγκυρότητα στους Ευρωπαίους πολίτες τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η διαβεβαίωση από την διοίκηση του καναλιού για την πλήρη εναρμόνισή του με το διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή θέση, περί του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων είναι ιδιαίτερα σημαντική», δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθεί το κείμενο της απάντησης της κ Trezzini:

«Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες σας σχετικά με τη χρήση του όρου ΠΓΔΜ στο Euronews. Η πολιτική μας στο θέμα αυτό είναι να προσδιορίζεται η χώρα ως «πΓΔΜ» ή «πΓΔΜακεδονία», σε μια λεζάντα που μένει στην τηλεοπτική οθόνη κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Ο θεατής δεν πρέπει ποτέ να έχει καμία αμφιβολία ότι το θέμα αφορά την πΓΔΜ, ως διακριτή από τη Μακεδονία στην Ελλάδα. Ανάλογα με την περίπτωση στο κείμενο μπορεί επιπλέον να γίνεται και αναφορά στο γεγονός ότι το όνομα αμφισβητείται και να σημειώνεται η σχετική θέση των Ηνωμένων Εθνών».

Είναι προφανές ότι η αρχισυντάκτρια έδωσε την συγκεκριμένη απάντηση διότι αγνοεί την ουσία του θέματος, θεωρώντας πως το πρόβλημα είναι να… υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των δύο… «Μακεδονιών»!

Πηγή: Ελεύθερη Ζώνη
http://www.elzoni.gr/html/ent/258/ent.24258.asp

--
Ανάρτηση Από τον/την greekalert στο Greek Alert τη 7/25/2012 07:15:00 μμ