[Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΝΕΝΤΑΝΙΑΧΟΥ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΕ ΙΡΑΝΙΚΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ


Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για ένα σχέδιο Β των ΗΠΑ, όσον αφορά τα προληπτικά πλήγματα κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, γράφει σήμερα η εφημερίδα Haaretz.

Ο Τομ Ντόνιλον συνάντησε στην Ουάσινγκτον τον Νετανιάχου πριν από δύο εβδομάδες σε δείπνο που διήρκησε τρείς ώρες, διευκρινίζει η εφημερίδα.

"Ο Ντόνιλον προσπάθησε να γίνει κατανοητό ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται σοβαρά για το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις (με την Τεχεράνη όσον αφορά το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα) να καταλήξουν σε αδιέξοδο και τότε θα είναι απαραίτητη μια στρατιωτική επιλογή», σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον Τύπο ισραηλινός αξιωματούχος είπε: «δεν σχολιάζουμε αυτά που συζητώνται στις κεκλεισμένων των θυρών διπλωματικές συναντήσεις. Όσον αφορά το άρθρο, τίποτε δεν είναι σωστό».

"Ο Ντόνιλον δεν συνάντησε τον πρωθυπουργό για δείπνο, ούτε κατ΄ιδίαν, ούτε τού παρουσίασε επιχειρησιακά σχέδια για επίθεση στο Ιράν», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η εφημερίδα γράφει ότι η ενημέρωση αυτή ήταν η σημαντικότερη στο πλαίσιο των προσπαθειών υψηλόβαθμων αξιωματούχων που επισκέφθηκαν το Ισραήλ τον Ιούνιο, μεταξύ τους η Χίλαρι Κλίντον, για να αποτρέψουν το Ισραήλ να πραγματοποιήσει στρατιωτική επίθεση στο Ιράν.

Η πληροφορία αυτή δημοσιεύεται ενώ ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Μιτ Ρόμνεϊ συναντάται σήμερα με αρκετούς ισραηλινούς αξιωματούχους στην Ιερουσαλήμ, όπου έφθασε χθες βράδυ, στο πλαίσιο της περιοδείας του για να στηρίξει την υποψηφιότητά του σε διεθνές επίπεδο. Θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες, τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, ηγέτες της αντιπολίτευσης και τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ.

Ο Ρόμνεϊ θα υποστηρίξει το Ισραήλ αν αυτό αποφασίσει πως πρέπει να αναλάβει στρατιωτική δράση για να σταματήσει το Ιράν από την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου, δήλωσε σήμερα στενός συνεργάτης του.

"Αν το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει μόνο του στρατιωτική δράση προκειμένου να σταματήσει το Ιράν να αναπτύσσει πυρηνικά, ο κυβερνήτης θα σεβαστεί την απόφαση αυτή», είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ρόμνεϊ, ο Νταν Σένορ στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Ρόμνεϊ.

Ο Ρόμνεϊ είχε επικρίνει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας την πολιτική του αντιπάλου του όσον αφορά το Ιράν, και δεσμεύτηκε για αυστηρότερες κυρώσεις, αν εκλεγεί.

Στις προεδρικές εκλογές του 2008, η εβραϊκή κοινότητα στις ΗΠΑ είχε ψηφίσει υπέρ του Ομπάμα, έναντι του αντιπάλου του Τζον Μακ Κέιν.

Ωστόσο δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο έδειξε ότι η υποστήριξη αυτή μειώθηκε στο 64%, και ότι ποσοστό 29% των εβραίων ψηφοφόρων δηλώνει την προτίμησή του στον Ρόμνεϊ.

Το Ισραήλ είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του Ρόμνεϊ, μετά τη Βρετανία. Τη Δευτέρα θα αναχωρήσει για την Πολωνία, τρίτο και τελευταίο σταθμό.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος επέδειξε αμέριστη υποστήριξη στο Ισραήλ. Με κάθε επισημότητα στο Οβάλ Γραφείο κι ενώ περιστοιχιζόταν από εκπροσώπους της AIPAC, το εβραϊκό λόμπι στην Ουάσινγκτον, και Αμερικανούς βουλευτές, υπέγραψε νόμο που ενισχύει τη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας και άμυνας με το εβραϊκό κράτος και τόνισε την «πάγια» στήριξη της Ουάσινγκτον σε αυτή τη χώρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ


-----------------------------



--
Ανάρτηση Από τον/την ΣΤΟΧΟΣ στο Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper τη 7/29/2012 08:42:00 μμ