[Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper] ΝΑΤΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΝΕΑ...ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙ ΛΕΕΙ Ο ΦΛΙΠ ΓΚΟΡΝΤΟΝ

Λύση στη διαφωνία του ονόματος σημαίνει όφελος για τα Σκόπια και την Ελλάδα, δηλώνει ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Γκόρντον σε συνέντευξή του στο Al Jazeera-Balkans, κατά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο του Ντουμπρόβνικ.

«Η υπέρβαση της διαφωνίας σημαίνει σταθερότητα και οικονομικές σχέσεις και επενδύσεις από τους γείτονες», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα πότε θα ξεπεραστεί η διαφορά, έχουμε ως δεδομένο τη μακροχρόνια διαδικασία που λαμβάνει χώρα και τη δυσκολία που παρουσιάζεται από τις δύο πλευρές. Από την πλευρά μας δεν βλέπουμε σύντομη επίλυση και είναι ατυχές που υπάρχει αυτό το εμπόδιο μεταξύ των δύο χωρών. Θα μπορούσε, ίσως, να ξεπεραστεί μέσω του εμπορίου και των επενδύσεων και της αμοιβαίας αλληλεπίδρασης.

»Ο Θεός ξέρει τις ανάγκες που έχει η Ελλάδα για οικονομικές σχέσεις με τους γείτονές της.
»Τα Σκόπια θα ωφεληθούν από τη σταθερότητα και τις επενδύσεις. Θα ήταν θετική η συνεργασία αυτή και μεταξύ των εθνοτικών ομάδων μέσα στο κράτος της FYROM. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει μια επίσημη ονομασία που θα αναφέρεται με αυτό και μέσα στην χώρα και παγκόσμια. Θα ήταν ένα θετικό βήμα, αν το δύο μέρη συμφωνήσουν σε ένα όνομα», είπε ο Γκόρντον.

Επανέλαβε, ακόμη, ότι προϋπόθεση για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση της διαφοράς του ονόματος με την Ελλάδα.

«Είμαστε απογοητευμένοι που δεν συνέβη αυτό πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Νομίζω ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα ήταν ευτυχής να «καλωσορίσει» στη Συμμαχία την FYROM στο Σικάγο. Αλλά δεν έγινε δυνατόν να καταλήξουν τα δύο μέρη σε συμφωνία» είπε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. echedoros-a.gr

--
Ανάρτηση Από τον/την ΣΤΟΧΟΣ στο Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper τη 7/10/2012 05:00:00 μμ