[Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper] ΕΦΑΓΕ ΠΟΡΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ...! ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ...!

defence-point.gr._ Αν και ο στόχος που είχε τεθεί από τους Τούρκους με σκοπό να εμφανιστεί η Ατλαντική Συμμαχία ότι συντάσσεται με την Τουρκία ήταν ιδιαίτερα μετριοπαθής, το ΝΑΤΟ απέρριψε όσα ζήτησαν οι Τούρκοι, σε μια εξέλιξη που αποτελεί κόλαφο για την μεγαλοϊδεατική πολιτική των Ερντογάν και Νταβούτογλου για την ευρύτερη περιοχή.

Η Τουρκία δεν είχε καν αιτηθεί την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών του ΝΑΤΟ για την επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων, απλώς είχε ζητήσει να εκπονηθούν τα σχετικά επιχειρησιακά σχέδια ώστε η Συμμαχία να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, αναλόγως των εξελίξεων.

Ούτε αυτό όμως στάθηκε ικανό να πείσει την ηγεσία των χωρών-μελών, παρότι είναι κάτι εντελώς ανέξοδο. Στην πραγματικότητα, αποκλείεται το ΝΑΤΟ να μην έχει ήδη έτοιμη τέτοια μελέτη εφόσον είναι κάτι που συζητιόταν εδώ και πολύ καιρό, ενώ εμπλεκόμενο στην κρίση είναι ένα κράτος-μέλος, το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να δεχθεί επίθεση και να προσφύγει στην Ατλαντική Συμμαχία με την επίκληση του περίφημου Άρθρου 5…

Η πιθανότερη εξήγηση για την εν λόγω εξέλιξη είναι ότι η παρουσία ισχυρών αντιαεροπορικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης στο οπλοστάσιο των συριακών ενόπλων δυνάμεων και η προοπτική κατάρριψης αεροσκαφών θα προσέθετε δυσανάλογο κόστος και θα επέφερε σοβαρότατοι πλήγμα στην Ατλαντική Συμμαχία, η οποία δεν βρίσκεται και στην καλύτερή της κατάσταση συνεπεία των περικοπών στους αμυντικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών και την απροθυμία όλων να επενδύσουν…
-----------------------------
--
Ανάρτηση Από τον/την ΣΤΟΧΟΣ στο Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper τη 7/06/2012 05:38:00 μμ