[Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper] ΣΛΟΒΕΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ. ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΠΟΦΣΚΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Την υποστήριξη της Αυστρίας και της Σλοβακίας προς την ΠΓΔΜ, σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο αυτών χωρών, Μίχαελ Σπιντελέγκερ και Μίροσλαβ Λάιτσακ, μετά την κοινή συνάντησή τους με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, στα Σκόπια.

Παράλληλα, κάλεσαν την ΠΓΔΜ να εργασθεί για την εκπλήρωση των κριτηρίων που περιγράφονται στον ενταξιακό διάλογο υψηλού επιπέδου με την ΕΕ και υποσχέθηκαν άσκηση πίεσης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του έτους.

«Πιστεύουμε ότι το 2012 θα πρέπει να είναι η χρονιά της Μακεδονίας. Πιστεύουμε ότι η Μακεδονία περίμενε αρκετό καιρό. Μετά από επτά χρόνια από τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας, είναι καιρός να γίνει αποδεκτή η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να γίνει το επόμενο βήμα. Θα ασκήσουμε πιέσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να ληφθεί απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας σας με την ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους », δήλωσε ο κ. Σπιντελέγκερ.

Ο κ. Σπιντελέγκερ σημείωσε, ακόμη, ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.

«Η εκκρεμότητα για το όνομα είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα. Είμαστε ενήμεροι γι΄αυτό, αλλά πρόκειται για ένα διμερές ζήτημα και δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει να διαχωρίσουμε το θέμα της ονομασίας από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με σαφές μήνυμα ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί πριν από την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας.

Παράλληλα ο κ. Σπιντελέγκερ ζήτησε από την ΠΓΔΜ ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της εκκρεμότητας της ονομασίας και κάλεσε τη χώρα «να απέχει από οποιεσδήποτε κινήσεις που μπορούν να εκληφθούν ως πρόκληση και μπορούν να δώσουν λαβή για νέες παρεμποδίσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, παράγοντας που θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ΠΓΔΜ να εργαστεί αποτελεσματικά για την εκλπήρωση των υποχρεώσεων της, στο δρόμο για την ενσωμάτωση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αποτελεί η πρόσφατη έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το Μαυροβούνιο και η ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ το επόμενο έτος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας δειμήνυσε από την πλευρά του ότι το ζήτημα της ονομασίας, ως διμερές θέμα, όπως το χαρακτήρισε, δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία, όμως προέτρεψε την ΠΓΔΜ να επιδείξει βούληση για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας. newsbeast.gr

--
Ανάρτηση Από τον/την ΣΤΟΧΟΣ στο Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper τη 7/10/2012 07:11:00 μμ