[Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper] ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ...

Ρωσο-τουρκικές αερομαχίες «α λα Αιγαίο» φαίνεται να έλαβαν χώρα πριν μερικές εβδομάδες στην Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, μία ολόκληρη μοίρα, 15 αεροσκάφη, ρωσικών μαχητικών – μη κατονομαζόμενου τύπου – στα τέλη της άνοιξης εισήλθαν σε τουρκικό εναέριο χώρο, με αποτέλεσμα η τουρκική αεροπορία να αντιδράσει και να «αναγκάσει» τους Ρώσους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν έδωσε μάλιστα και πληροφορίες για το από πού ακριβώς «σηκώθηκαν» τα τουρκική μαχητικά για την εν λόγω αποστολή, στην ομιλία του κατονόμασε τις αεροπορικές βάσης του Μπαλίκεσιρ και της Μερφιζόν.

Σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους, η Ρωσία μετά από διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών «απολογήθηκε για τη παραβίαση».

Η είδηση όπως και να το πάρει κανείς είναι εντυπωσιακή, αφού προέρχεται από τα χείλη του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος αυτές τις ημέρες, αντιλαμβανόμενος ίσως της κρισιμότητας της κατάστασης φαίνεται να προσπαθεί να κάνει ένα «άνοιγμα» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιπροσθέτως, και μόνο το γεγονός της μαζικής εμπλοκής ενός ολόκληρου αεροπορικού σχηματισμού τη Μόσχας με έναν προφανώς ανάλογο σε αριθμούς αεροσκαφών σχηματισμό της Άγκυρας, μόνο σκέψεις θέτει για το πραγματικό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών.

Με λίγα λόγια εάν η Μαύρη Θάλασσα μετατραπεί σε… Αιγαίο αναφορικά με την αεροπορική αντιπαράθεση των δύο δυνάμεων (χωρίς βέβαια η Ρωσία να διακρίνεται -δεν έχει και κάποιο λόγο βέβαια- από τη «στρατηγική ψυχραιμία» της Ελλάδας) τότε οι εξελίξεις στη Συρία και ίσως στο Ιράν να μετατρέψουν τη Τουρκία σε πρώτης τάξεως «σάκο του μποξ» για τη ρωσική αρκούδα, επιβεβαιώνοντας και τις εκτιμήσεις φυσικά αναφορικά με το αναλαμβανόμενο ρίσκο της Άγκυρας στο συγκεκριμένο θέμα, σε σχέση πάντα με τις σχέσεις της με τη Δαμασκό και τη Τεχεράνη.

Είναι τυχαίο άραγε πως η «ρητορική» αναφορικά με τη πτώση του μαχητικού της φαίνεται να αλλάζει τις τελευταίες ώρες, σε συνδυασμό πάντα με τις επαφές Ερντογάν με την ρωσική ηγεσία;

Κλείνοντας τη παρούσα σύντομη ανάλυση ας θέσουμε και ένα ερώτημα, που απευθύνεται προς τους γείτονες.

 Όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρει πως η Αεροπορία της χώρας του «ανάγκασε» τους Ρώσους να αποχωρήσουν από περιοχή η οποία χαρακτηρίστηκε ως «τουρκική», ο εξαναγκασμός έγινε όπως γίνεται και προς εμάς στο Αιγαίο δηλαδή… με την «όπισθεν» που γράφαμε πρόσφατα;

Όχι τίποτα άλλο αλλά για να… φοβηθούμε και εμείς όπως τρόμαξαν οι Σύριοι που έριξαν το RF-4E όσο και οι Ρώσοι.
 
defence-point.gr


--
Ανάρτηση Από τον/την ΣΤΟΧΟΣ στο Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper τη 7/12/2012 05:28:00 μμ