[Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ Ν. ΕΒΡΟΥ"...

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «Ανατολική Ρωμυλία Ν. Έβρου», «Το Κάστρο Διδυμοτείχου», «Οι Θράκες Ν. Ορεστιάδας» και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σας προσκαλούν στην εκδήλωση «Η Θράκη μας… παντοτινά» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Ιουλίου 2012 και ώρα 9:00 μ.μ. στο Κηποθέατρο Αλεξανδρούπολης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιασθούν χοροί και τραγούδια από το σύνολο της Θράκης, ανατολική, δυτική και βόρεια, ενώ ο Σύλλογος της Ανατολικής Ρωμυλίας θα παρουσιάσει το θεατρικό δρώμενο «Του παναήρ τ(η)ς Αντριάδας», κατά την διάρκεια του οποίου οι θεατές θα παρακολουθούν την εξέλιξη του δρώμενου από το ξεκίνημά του, από τους κατοίκους της τότε επαρχίας Καβακλή στη Βουλγαρία, πως έφθαναν στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας οι προσκυνητές και τι γινόταν εκεί. Θα είναι μια συνεχής ροή δρώμενου και ενδιάμεσα θα υπάρχει χορός και τραγούδι. Το δρώμενο στηρίζεται στο έργο «Αντριάδα» της Παγώνας Σεϊτανίδου, η επιμέλεια όμως του κειμένου και η μετατροπή του σε θεατρικό δρώμενο είναι της Μαγδαληνής Κασβίκη.

Η Αγία Τριάδα, η Αντριάδα, για τους Ανατολικορωμυλιώτες τους καταγόμενους από την περιοχή Καβακλή αποτελούσε το επίκεντρο της θρησκευτικής τους λατρείας αφού το μοναστήρι, το οποίο ακόμη και σήμερα υπάρχει έξω από το Καβακλή, συγκέντρωνε πλήθος πιστών από όλη την περιοχή. Η εικόνα της Αγίας Τριάδας μεταφέρθηκε το 1988 στην περιοχή Βασιλίτσα της Πέλλας και σήμερα κτίζεται εκεί ο ναός της Αγίας Τριάδας που θα αποτελέσει το κέντρο για τον ανατολικορωμυλιώτικο πολιτισμό.

alexpolisonline.blogspot.com

-----------------------------------------



--
Ανάρτηση Από τον/την ΣΤΟΧΟΣ στο Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper τη 7/12/2012 07:55:00 μμ