[ΕΓΕΡΣΙΣ2] «Καμπάνα» στον ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογική αφίσα

Πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβλήθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, «Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος» (ΚΟΕ) για αφίσα που κυκλοφόρησε στο κέντρο της Αθήνας.

Η απόφαση της Αρχής (117/2012) εκδόθηκε μετά από καταγγελία τριών πολιτών, δύο Ελλήνων και ενός Ισπανού, τα πρόσωπα των οποίων περιλαμβάνονταν στην αφίσα και είχαν ληφθεί από φωτογραφίες σε εκδήλωση των αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος.

Στην αφίσα αναγραφόταν το σύνθημα «Ο λαός στις πλατείες...
απαιτεί ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Στη μέση της αφίσας υπήρχε η φωτογραφία των τριών προσφευγόντων, χωρίς επικάλυψη των προσώπων τους, να χτυπάνε καπάκια από κατσαρόλες στην εκδήλωση της 25ης Μαΐου 2011.

Όπως ισχυρίζονται οι τρεις καταγγέλλοντες, η χρήση των φωτογραφιών τους έγινε χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή τους και χωρίς να ενημερωθούν. Μάλιστα, οι δύο εκ των τριών, μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης, υποστήριξαν ότι με την παρουσία τους στην εν λόγω αφίσα, δημιούργησε στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης την πεποίθηση ότι είναι μέλη ή πολιτικά φιλικοί στην ΚΟΕ, κάτι, που ήταν ανακριβές.

Η ΚΟΕ, από την πλευρά της, διευκρίνισε με σχετικό έγγραφό της στην Αρχή, ότι η φωτογραφία βρέθηκε από δικό της μέλος στο Διαδίκτυο και προέβαλε ως επιχείρημα ότι τέτοιου είδους απεικονίσεις εμφανίζονται σε πλήθος αφισών και άλλου εντύπου υλικού χωρίς να υπονοείται συσχετισμός των εικονιζομένων με τη δημοσίευση.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλλε πρόστιμο στη ΚΟΕ καθώς δέχθηκε ότι «η δημοσίευση της φωτογραφίας στη συγκεκριμένη αφίσα θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει στον μέσο πολίτη την πεπλανημένη εντύπωση ότι οι εικονιζόμενοι ανήκουν πολιτικά στο χώρο της ΚΟΕ. Συνεπώς, η επεξεργασία αυτή πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που αφορούν πολιτικές πεποιθήσεις».

Διέταξε μάλιστα, με την ίδια απόφαση, την καταστροφή της επίμαχης φωτογραφίας από το αρχείο της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας και την απαγόρευση της αναδημοσίευσης σε άλλες αφίσες της οργάνωσης.


--
Ανάρτηση Από τον/την ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ στο ΕΓΕΡΣΙΣ2 τη 8/08/2012 09:11:00 μ.μ.