[ΕΓΕΡΣΙΣ2] Άγρια επεισόδια μεταξύ Ρομά σε δύο πόλεις της Βουλγαρίας

Αντιγράφουμε απο το αντιρατσιστικό "ζούγκλα"...

Μαζικές διαμάχες μεταξύ φυλών Ρομά ξέσπασαν την Τετάρτη σε δύο πόλεις της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας, χωρίς όμως τα επεισόδια στις δύο περιοχές να σχετίζονται μεταξύ τους. Ο πρώτος άγριος καβγάς μεταξύ Ρομά που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων, που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ξέσπασε στο Μπλαγκόεβραντ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων “Novinite” επικαλούμενο την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Bgnes. Δεκάδες Ρομά κατέφτασαν στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται οι τέσσερις τραυματίες και τα αίματα «άναψαν», με αποτέλεσμα να χρειαστεί η κινητοποίηση των...
τοπικών αστυνομικών αρχών προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή. Τα αίτια της διαμάχης στο Μπλαγκόεβραντ παραμένουν μέχρι στιγμής ασαφή, ενώ η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον ένα άτομο για επίθεση κατά αστυνομικού μπροστά στο νοσοκομείο.

Σ’ ένα ξεχωριστό, αλλά με πολλές ομοιότητες επεισόδιο, διαμάχη με ακόμη μεγαλύτερες διαμάχες ξέσπασε σε γκέτο Ρομά στην πόλη Πετρίτσι, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, το απόγευμα της Τετάρτης. Αιτία του καβγά στο Πετρίτσι, όπου βγήκαν μαχαίρια, σουγιάδες, αλλά και όπλα, ήταν μία διαμάχη μεταξύ δύο φυλών, των Μέτσοβτσι και των Ρέσοβτσι.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησε το Μάιο του 2012, εξαιτίας της ομοφυλοφιλικής σχέσης που φέρονται να διατηρούσαν δύο κορίτσια από τις δύο πλευρές. Έκτοτε, είχαν σημειωθεί αρκετά ανάλογα επεισόδια μεταξύ Ρομά στο Πετρίτσι.

Στο μεταξύ, σε μία άλλη εξέλιξη σχετικά με τους Ρομά σε Βουλγαρία και Ρουμανία, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, προειδοποίησε τις δύο χώρες πως θα πρέπει να εφαρμόσουν τις πολιτικές που έχουν στόχο την αποτροπή διακρίσεων κατά των Ρομά, αν θέλουν να ενταχθούν στη Συμφωνία του Σένγκεν.

«Η πραγματική απόφαση γι’ αυτό το πρόβλημα θα είναι οι χώρες αυτές που αποτελούν το σπίτι αυτών των Ρομά- χώρες που είναι μέλη της ΕΕ και θέλουν να ενταχθούν στη Συνθήκη του Σένγκεν- να αλλάξουν ριζικά πολιτικές δεκαετιών που κάνουν διακρίσεις κατά της συγκεκριμένης εθνοτικής ομάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός.


--
Ανάρτηση Από τον/την ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ στο ΕΓΕΡΣΙΣ2 τη 8/17/2012 01:30:00 π.μ.