[ΕΓΕΡΣΙΣ2] Εκκένωσε καταυλισμό Ρομά η γαλλική αστυνομία

Αντιγράφουμε απο το αντιρατσιστικό ζόυγκλα...

Η γαλλική αστυνομία έκανε σήμερα επιδρομή σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό Ρομά κοντά στη Λιλ απομακρύνοντας 200 ανθρώπους, ενώ παράλληλα πολλές δεκάδες ρουμάνοι Ρομά αναμένεται να εγκαταλείψουν σήμερα τη Γαλλία με προορισμό τη Ρουμανία.

Δεκάδες αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών εισέβαλαν στον καταυλισμό που βρισκόταν κοντά στην πόλη Λιλ, στη βόρεια Γαλλία, λίγο μετά τα ξημερώματα για να επιβλέψουν την απομάκρυνση περίπου 200 Ρομά που ζούσαν σε αυτοκινούμενα σπίτια κοντά σε έναν...
αυτοκινητόδρομο.

Η εκκένωση αυτού του καταυλισμού γίνεται στο πλαίσιο μιας σειράς ανάλογων επιχειρήσεων της γαλλικής αστυνομίας αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι και τη Λιόν, όπου εκατοντάδες Ρομά από την ανατολική Ευρώπη χωρίς άδειες παραμονής εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, που έχει υιοθετήσει μια «σκληρή στάση ενάντια στο έγκλημα», δικαιολόγησε τις επιχειρήσεις αυτές ως νόμιμες και απαραίτητες εξαιτίας του κινδύνου για τη δημόσια υγεία που αποτελούν αυτοί οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί στους οποίους ζουν εκατοντάδες άνθρωποι.

«Καταυλισμοί όπου κυριαρχεί η έλλειψη υγιεινής είναι απαράδεκτοι», υπογράμμισε χθες Τετάρτη σε ανακοίνωσή του. «Συχνά βρίσκονται στη μέση εργατικών συνοικιών και αποτελούν κίνδυνο για τις κοινότητες», πρόσθεσε.

Ανάλογες επιχειρήσεις είχαν γίνει και υπό τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Η κυβέρνηση Σαρκοζί είχε επαναπατρίσει χιλιάδες Ρομά στη Ρουμανία, αφού τους παρείχε βοήθεια ύψους 300 ευρώ για κάθε ενήλικα και 150 ευρώ για κάθε παιδί. Πολλοί πάντως από αυτούς κατάφεραν να επιστρέψουν στη Γαλλία.

Ο Βαλς σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ θα επανεξετάσει τις συνθήκες υπό τις οποίες δίνεται αυτή η βοήθεια στους μετανάστες που δεν έχουν νόμιμα χαρτιά.

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να αναχωρήσουν από τη Λιόν εκατοντάδες Ρομά με προορισμό τη Ρουμανία, «μια απέλαση με ανθρωπιστική πρόφαση», όπως καταγγέλλουν πολλοί ακτιβιστές.

Ο Ζαν-Φιλίπ, ένας ακτιβιστής που μάχεται για τα δικαιώματα των Ρομά εκτιμά ότι 240 άνθρωποι αναμένεται να απελαθούν σήμερα από τη Λιόν. Ο ίδιος σχολίασε ότι αυτή είναι «η πιο μαζική απέλαση που έχει γίνει στη Λιόν από τις αρχές του έτους» και μετά την εκλογή του Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας.

«Όλοι δήλωσαν εθελοντικά ότι επιθυμούν να επιστρέψουν» στη Ρουμανία, εξήγησε ο Ζαν-Φιλίπ. «Όμως αυτό έγινε έπειτα από εβδομάδες πίεσης στους καταυλισμούς και εξώσεις (…). Αυτοί οι εθελοντικοί επαναπατρισμοί είναι καμουφλαρισμένες απελάσεις και επιπλέον κατασπαταλείται και δημόσιο χρήμα καθώς πολλοί από αυτούς θα επιστρέψουν», κατέληξε ο ακτιβιστής.


--
Ανάρτηση Από τον/την ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ στο ΕΓΕΡΣΙΣ2 τη 8/10/2012 04:30:00 π.μ.