[ΕΓΕΡΣΙΣ2] Ιαπωνία: Διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσαν Κινέζοι ακτιβιστές

Δεκατέσσερις Κινέζοι ακτιβιστές συνελήφθησαν σήμερα από την ιαπωνική αστυνομία καθώς αποβιβάστηκαν παράνομα σε νησί ενός συμπλέγματος, το οποίο διεκδικούν η Κίνα και η Ιαπωνία, μετέδωσε το ιαπωνικό δίκτυο NHK. Οι εθνικιστές από το Χονγκ Κονγκ και το...


Μακάο έφτασαν με αλιευτικό σκάφος ανοιχτά του νησιού Ουοτσουριτζίμα στη διαφυλονικούμενη ζώνη και, σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, αρκετοί από τους ακτιβιστές κατάφεραν να βγουν στην ακτή του νησιού κολυμπώντας, παρά τη σημαντική δύναμη ανδρών της ιαπωνικής ακτοφυλακής.

Τα νησιά αυτά, τα οποία διοικεί η Ιαπωνία και διεκδικούν...
η Κίνα και η Ταϊβάν, δεν κατοικούνται, αλλά βρίσκονται κοντά σε πλούσιους ψαρότοπους και εν δυνάμει τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Ο Ντάβιντ Κο, εκπρόσωπος των ακτιβιστών, δήλωσε ότι τουλάχιστον επτά από αυτούς κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή και ότι πέντε "συνελήφθησαν για ανάκριση". "Οι άνδρες κρατούσαν σημαίες της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ", σημείωσε.

"Η αστυνομία της Οκινάουα συνέλαβε πέντε άνδρες για παράβαση του νόμου περί μετανάστευσης στο Ουοτσουριτζίμα", δήλωσε παράλληλα εκπρόσωπος της ιαπωνικής αστυνομίας, αναφερόμενος σε ένα από τα νησιά του συμπλέγματος, το οποίο οι Κινέζοι ονομάζουν Ντιαογιού και οι Ιάπωνες Σενκάκου.

Τα νησιά αυτά, τα οποία διεκδικούν το Πεκίνο και το Τόκιο, καθώς και η Ταϊπέι, βρίσκονται κοντά σε πλούσιους ψαρότοπους και εν δυνάμει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου.


Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα διαμαρτυρηθεί στην Ιαπωνία για τη σύλληψη των Κινέζων ακτιβιστών. "Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών θα επικοινωνήσει με την ιαπωνική πλευρά για να διαμαρτυρηθεί για την κράτηση πέντε Κινέζων πολιτών στα νησιά Ντιαογιού", μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.


--
Ανάρτηση Από τον/την ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ στο ΕΓΕΡΣΙΣ2 τη 8/16/2012 03:00:00 π.μ.