[Greek Alert] 21 πυρκαγιές στην Κρήτη λίγες μέρες μετά την απόφαση Σ.τ.Ε. για ΑΠΕ και σε αναδασωτέες εκτάσεις !

Σε μια δραματικών τόνων ανακοίνωσή της η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης επισημαίνει ότι μέσα σε 3 ημέρες στην Κρήτη εκδηλώθηκαν 21 πυρκαγιές, από αμέλεια ή εσκεμμένα.
ΑΠΕ και σε αναδασωτέες εκτάσεις
Εμείς, αναρωτιόμαστε κατά πόσο είναι τυχαίος αυτός ο τεράστιος αριθμός πυρκαγιών που «δείχνουν» οργανωμένο σχέδιο, κι αν σχετίζονται με πρόσφατη απόφαση του Σ.τ.Ε. που επιτρέπει την κατασκευή ΑΠΕ σε αναδασωτεές εκτάσεις. Η απόφαση άλλωστε λήφθηκε λίγες μόλις μέρες πριν το ξέσπασμα των πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα στην 27 Ιουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, το δρόμο για την εγκατάσταση έργων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας σε αναδασωτέες εκτάσεις ανοίγει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Βοιωτία.
Ειδικότερα, το ΣτΕ δικαίωσε εταιρεία αιολικών στη διαμάχη της με το Δήμο Θίσβης με το σκεπτικό ότι «εκεί που επιτρεπόταν πριν τη φωτιά, πρέπει να επιτρέπεται και μετά, ενώ εκεί που απαγορευόταν πριν, θα πρέπει να απαγορεύεται και μετά».
Σ.τ.Ε.: Εξαιρετικής σημασίας κοινωνικής, εθνικής και οικονομικής οι ΑΠΕ
Αναλυτικά, κρίθηκε, με βάση την εισήγηση της Συμβούλου Επικρατείας Κατερίνας Σακελλαροπούλου,  ότι  κατά την έννοια των συνταγματικών διατάξεων που προστατεύουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις και παρά την απόλυτη διατύπωσή τους, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο συνταγματικός νομοθέτης  είχε τη βούληση να απαγορεύσει τη χρησιμοποίηση αναδασωτέων εκτάσεων ακόμα και για σκοπούς που υπηρετούν συγκεκριμένο δημόσιο συμφέρον.

συνεχεια εδω

--
Ανάρτηση Από τον/την greekalert στο Greek Alert τη 8/03/2012 08:01:00 μμ