[Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper] 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1940... ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΚΟΥΝΑΝΕ ΤΙΣ ΦΟΥΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΟΥΝ...

Να πλήξουν βρώμικα καί ύπουλα κατά τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (που τόσο πολύ υποτίθεται ότι σέβονται...) στο Λιμάνι της Τήνου το καταδρομικό μας. Με τορπίλη υποβρυχίου.

Η τορπίλη έπληξε το "ΈΛΛΗ" στις 08.25, μεταξύ των δύο καπνοδόχων, και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο λεβητοστάσιο και εισροή υδάτων.

Η επακόλουθη έκρηξη του λέβητα προκάλεσε επιπλέον ζημιές και το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση και να βυθίζεται. Μια προσπάθεια ρυμούλκησης του από το επιβατηγό ΕΣΠΕΡΟΣ (με πλοίαρχο τον περίφημο Γεράσιμο Φωκά) δεν είχε επιτυχία και έτσι η ΕΛΛΗ βυθίστηκε στις 10.20 σε βάθος 45-50 μέτρων. Ο απολογισμός ήταν 9 νεκροί ναύτες και 24 τραυματίες.

Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, το Ιταλικό υποβρύχιο ήταν το Delphino. Ο κυβερνήτης του υποπλοίαρχος Αϊκάρντι, είχε την εντολή να βυθίσει όποιο πλοίο βρισκόταν τη συγκεκριμένη μέρα στο λιμάνι της Τήνου.

Η Ελλάς είναι ήδη στη δίνη του Β' Παγκοσμίου πολέμου και οι Έλληνες, με καθοδηγητή και οργανωτή των Ιωάννη Μεταξά, ετοιμάζονται να γράψουν άλλη μιά χρυσή σελίδα στην Παγκόσμια Ιστορία. www.stoxos.gr
--
Ανάρτηση Από τον/την ΣΤΟΧΟΣ στο Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper τη 8/15/2012 08:04:00 π.μ.