[Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 180 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΕΧΡΙ ΑΓΡΑ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟ ΙΡΑΝ...


Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ο πρώτος ισχυρός σεισμός είχε μέγεθος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε 60 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Ταμπρίζ σε εστιακό βάθος 9,9 χλμ, ενώ ο δεύτερος ήταν 6,3 Ρίχτερ και σημειώθηκε 11 λεπτά αργότερα, 49 χλμ. βορειανατολικά της ίδιας πόλης.

Τουλάχιστον εκατόν ογδόντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.300 άλλοι τραυματίστηκαν από τους δύο ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν σήμερα στην περιοχή της Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές.

Χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έμειναν στο ύπαιθρο καθώς ακολούθησαν τουλάχιστον 20 μετασεισμοί στην περιοχή.

Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών μπορεί να αυξηθεί καθώς ορισμένοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, άλλοι είναι ακόμα παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια και οι διασώστες δεν έχουν ακόμη φθάσει σε ορισμένα χωριά τα οποία έχουν πληγεί από τους σεισμούς.

"Υπάρχουν 45 νεκροί στην Αχάρ, 40 στη Βαρζεγκάν, 50 στη Χερίς και 18 τραυματίες που υπέκυψαν στα νοσοκομεία της Ταμπρίζ», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χασάν Γκανταμί, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Κέντρου Φυσικών Καταστροφών της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, Χαλίλ Σαΐ, δήλωσε πως υπάρχουν «1.300 τραυματίες».

Η Ταμπρίζ είναι μια μεγάλη πόλη και εμπορικό κέντρο μακριά από τις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές του Ιράν και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του που είναι γνωστές. Τα κτίρια στην πόλη είναι καλά κτισμένα και το Ιρανικό Φοιτητικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε πως κανείς στην πόλη δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε.

Τα σπίτια και οι επιχειρήσεις σε ιρανικά χωριά, ωστόσο, είναι συχνά φτιαγμένα από μπετόν ή πλίνθους που μπορεί να καταρρεύσουν σε έναν ισχυρό σεισμό.

Ο βουλευτής Αμπάς Φαλαχί δήλωσε στο Fars πως οι διασώστες δεν μπόρεσαν ακόμη να φθάσουν σε 10 έως 20 χωριά.

Τοπικός επαρχιακός αξιωματούχος κάλεσε τους κατοίκους στην περιοχή να μείνουν στο ύπαιθρο στη διάρκεια της νύχτας από το φόβο μετασεισμών, σύμφωνα με το IRNA. Ο Φαλαχί είπε πως οι άνθρωποι στην περιοχή χρειάζονται ψωμί, αντίσκηνα και πόσιμο νερό. Με στοιχεία από ΑΜΠΕ

---------------------------------
Ανάρτηση Από τον/την ΣΤΟΧΟΣ στο Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper τη 8/12/2012 08:02:00 π.μ.