[Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper] Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ PHOTOSHOP ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ! ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΕΙΡΑΞΕ" ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!

Μπλόγκερς αποκάλυψαν ότι η αυστριακή εφημερίδα Die Kronen Zeitung - η μεγαλύτερη της χώρας -  χρησιμοποίησε μοντάζ (Photoshop) στην φωτογραφική κάλυψη ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Συρία, μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ. Στόχος, την κατηγορούν, να δραματοποιήσει τα γεγονότα... και να αποσταθεροποιήσει το καθεστώς Ασαντ στην διεθνή κοινή γνώμη.

Σε μια νέου τύπου ...υπόθεση Κορμοράνου στον Πόλεμο του Κόλπου, στο φύλλο της 28ης Ιουλίου δημοσιεύθηκε στην  Kronen Zeitung φωτογραφία συριακής οικογένειας στο φόντο της κατεστραμμένης πόλης – ένας άνδρας με παιδί στα χέρια και μιά γυναίκα με μαντίλα περπατούν στο δρόμο. Η φωτογραφία αφορούσε το άρθρο της ημέρας για τις μάχες στο Χαλέπι.


Λίγο μετά την έκδοση του φύλλου εξακριβώθηκε - όπως μεταδίδεται - ότι πρόκειται για φωτογραφικό μοντάζ, στο οποίο συνδυάζονται φωτογραφία του πρακτορείο ΕΡΑ, στην οποία προσφυγική οικογένεια από το Χαλέπι περπατά στο φόντο ενός συνηθισμένου για τη Συρία τοπίου της πόλης, και μια άλλη φωτογραφία κατεστραμμένων κατοικιών στη Χομς.

''Ενωσαν'' δηλαδή την φωτογραφία ώστε το ζευγάρι από το Χαλέπι να φαίνεται ότι περπατα με ''σκηνικό'' βομβαρδισμένο δρόμο από άλλη πόλη - την Χόλμς! Η Die Kronen Zeitung κατηγορείται για εσκεμμένη πλαστογράφηση φωτογραφικών υλικών για τη δραματοποίηση της διένεξης στη Συρία και απόσταθεροποίηση της Συρίας με προκληση της ανθρώπινης ευαισθησίας διεθνώς κατά του καθεστώτος του Ασαντ .

Ακόμη και το αυστριακό Συμβούλιο Τύπου φέρεται να 'αρχισε να ανησυχεί από  αντιδράσεις διάφορων  αναγνωστών με  μηνύματα σχετικά με την υπόθεση. Ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας κ. Christoph Dichand απολογήθηκε που δεν είχε γίνει σαφές ( δεν είχε εντοπισθεί) ότι  'ηταν μονταζ. Να σημειωθεί ότι η φωτογραφία έκανε το γύρο του facebook  μετα από ανάρτηση δημοσιογράφου άλλης εφημερίδας ενω το θέμα θίχθηκε και από το  Wikileaks.


Η εφημερίδα Die Kronen Zeitung Η Kronen Zeitung , κοινώς γνωστή ως ''Κορώνα'' , είναι η μεγαλύτερη εφημερίδα της Αυστρίας.Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η μέση ημερήσια αναγνωσιμότητα είναι 2.970.000 (14 ετών και άνω), το οποίο αντιστοιχεί στο 43,7% του συνόλου των αναγνωστών εφημερίδων στην Αυστρία.Η Kronen Zeitung έχει συχνά κατηγορηθεί για κατάχρηση της σχεδόν της μονοπωλιακής της θέσης για να χειραγωγεί την κοινή γνώμη στην Αυστρία. Πολλοί επικριτές της κατηγορούν  για λαϊκίστικο στυλ και έμφαση στο θέμα της μετανάστευσης διότι υποτίθεται ότι διέδωσε τον φόβο και το μίσος μεταξύ των αναγνωστών .Είναι επίσης γνωστό ότι είναι πολύ ευρωσκεπτικιστική .


Το photoshop στις Ψυχολογικές Επιχειρήσεις

Το photoshop είναι ένα μεγάλο ...όπλο στον ...πόλεμο και στις ...Ψυχολογικές Επιχειρήσεις.  Το BBC έχει πρό μερικών ετών  είχε παρουσιάσει ένα σχετικό θέμα: 


Σεπτέμβριος 1973: Στα γραφεία των New York Times φτάνουν φωτογραφίες από τις τελευταίες ώρες του προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε αμέσως μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Πινοσέτ. Φορά στρατιωτικό κράνος και κρατά ημιαυτόματο τουφέκι. 

Μάρτιος 1991: Στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου κυριαρχεί η φωτογραφία ενός πουλιού - κορμοράνου - που φαίνεται να πνίγεται στο πετρέλαιο που έριξε στη θαλάσσια περιοχή του Περσικού Κόλπου ο Σαντάμ Χουσεΐν.


Η σημασία και των δυο φωτογραφιών για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης είναι τεράστια. 

Η πρώτη ενισχύει τη θεωρία ότι ο πρόεδρος της Χιλής δεν αυτοκτόνησε αλλά δολοφονήθηκε. Η δεύτερη παρουσιάζει, με τρόπο που μπορεί να συγκινήσει τους πάντες, την τεράστια καταστροφή για την οποία κατηγορείται ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Η πρώτη φωτογραφία ήταν αληθινή. Η δεύτερη απεικόνιζε ένα κορμοράνο της Βρετάνης, ένα πουλί που δεν θα μπορούσε να είχε βρεθεί στον Περσικό Κόλπο.




Η πρώτη κέρδισε το παγκόσμιο βραβείο δημοσιογραφικής φωτογραφίας αλλά δημοσιεύτηκε από ελάχιστες εφημερίδες αρκετά υποβαθμισμένη.

Η δεύτερη αποτελεί σταθμό για την κατάχρηση εξουσίας από τα ΜΜΕ αλλά έγινε πρωτοσέλιδο σε ολόκληρο τον κόσμο!


Πόσο εύκολο είναι όμως για κάποιον να εντοπίσει πότε μια φωτογραφία λέει την αλήθεια ή μόνο μια πλευρά της αλήθειας;



«Είναι δύσκολο να δει κάποιος μια φωτογραφία και να καταλάβει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα», είχε πεί τότε στο BBC ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερς, K. Γιάννης Μπεχράκης.

Η δύναμη της εικόνας είναι πλέον αδιαμφισβήτητη στις μέρες μας και αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στις πολεμικές αναμετρήσεις - εκεί που λέγεται ότι πρώτη πεθαίνει η αλήθεια!

Ψέμματα;



onalert.gr


--
Ανάρτηση Από τον/την ΣΤΟΧΟΣ στο Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper τη 8/01/2012 07:47:00 μμ