[Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper] ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ... SMS ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΟΣΚΟΥΣ ΓΙΑ ΛΥΚΟΥΣ! ΜΙΑ ΠΑΤΕΝΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ...;;;


Ελβετοί επιστήμονες εφηύραν μια συσκευή που δοκιμάστηκε στην ύπαιθρο, η οποία προειδοποιεί με σύντομο γραπτό μήνυμα τους βοσκούς σε περίπτωση που το κοπάδι τους δεχτεί επίθεση από λύκους, χάρη σε κολιέ που τοποθετείται στο λαιμό του κάθε προβάτου και το οποίο μετρά τον καρδιακό του παλμό.

«Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοιου είδους συσκευή δοκιμάζεται στην ύπαιθρο», δήλωσε ο βιολόγος Ζαν-Μαρκ Λαντρί όταν ρωτήθηκε από το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤS που παρακολούθησε το πείραμα.

Σε ένα ελβετικό ορεινό βοσκοτόπι λυκόσκυλα από την Τσεχία, που φορούσαν φίμωτρα, επιτέθηκαν σε ένα μικρό κοπάδι προβάτων ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τον πείραμα.

Νωρίτερα οι ερευνητές είχαν τοποθετήσει στο θώρακα των δέκα προβάτων ένα λουρί και έναν καρδιομετρητή, για τον έλεγχο της διακύμανσης των καρδιακών σφυγμών λόγω του στρες που προκαλεί η επίθεση των λύκων.

Οι μεταβολές του καρδιακού ρυθμού των προβάτων πυροδοτούν ένα μηχανισμό που στέλνει ένα αρκετά ισχυρό αποκρουστικό σήμερα που απομακρύνει το λύκο, καθώς και ένα SMS στο βοσκό.

Οι πρώτες δομικές έδειξαν ότι ο καρδιακός παλμός των προβάτων από τους 60-80 παλμούς κατά μέσο όρο ανά λεπτό, έφθασε τους 225 τη στιγμή της επίθεσης, σύμφωνα με τους ερευνητές που αναλύουν τα αποτελέσματα.

Το φθινόπωρο ένα πρωτότυπο του κολιέ θα έχει κατασκευαστεί και εντός του 2013 θα δοκιμαστεί στην Ελβετία και τη Γαλλία, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Νορβηγία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

-------------------------------
Ανάρτηση Από τον/την ΣΤΟΧΟΣ στο Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper τη 8/06/2012 05:40:00 μ.μ.