[Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper] ΜΕΣΩ... ΙΣΡΑΗΛ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ! ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ...


Ως ιδιαίτερα «παραγωγική», όσον αφορά την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, αποτιμάται η επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες στην Αθήνα. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ετέθησαν οι βάσεις για πολύπλευρη διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας και σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, συμμετείχε στις περισσότερες από τις συναντήσεις που είχε ο κ. Πέρες.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, λοιπόν, η αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας συμφωνήθηκε υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που διαμορφώνουν στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου οι εξελίξεις στη Συρία. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει διπλωματική πηγή, «όποιος διαθέτει φρεγάτα τη στέλνει στην περιοχή». Στη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων, καθώς υπάρχει έντονο διεθνές ενδιαφέρον γύρω από τη Συρία, ενώ δεν είναι άσχετο και με την ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής και την ανάδειξή της σε ένα νέο πεδίο ιδιαίτερου ενεργειακού ενδιαφέροντος.

Στην κατεύθυνση αυτή, η διαμόρφωση ενός ενιαίου αμυντικού «τόξου» μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ κρίνεται εξαιρετικά σημαντική για τη σταθερότητα της περιοχής. Ετσι, τον Σεπτέμβριο πρόκειται να επαναληφθούν τα κοινά γυμνάσια Ελλάδας - Ισραήλ και μάλιστα, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, με αναβαθμισμένα σενάρια, τα οποία ήδη έχουν επεκταθεί από την Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό. Συμφωνήθηκε, επίσης, λόγω των εξελίξεων, η αναβάθμιση της συνεργασίας για ανταλλαγή πληροφοριών.

Αμυντικά συστήματα

Ιδιαίτερη σημασία δίδει η Αθήνα, δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας, στη συνεργασία για αμυντικά συστήματα. Τέλη Αυγούστου αναμένεται στη χώρα μας ο διευθυντής Εξοπλισμών του Ισραήλ, Shymaya Avieli, με ευρεία ατζέντα θεμάτων. Και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για υλοποίηση προγραμμάτων συμπαραγωγής αμυντικών συστημάτων, με το Ισραήλ να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για ΕΑΣ και ΕΑΒ. Πολύ κοντά φαίνεται ότι βρίσκεται η συμφωνία για συμπαραγωγή οβίδων για τεθωρακισμένα οχήματα. Επιπλέον, από ισραηλινής πλευράς, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΕΘΑ, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία και στον ναυπηγοεπισκευαστικό αμυντικό τομέα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ στρέφεται στην ενίσχυση της αμυντικής δύναμής του στη θάλασσα. Ενδεχομένως μια συμφωνία σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να βοηθήσει και στην επίλυση του ζητήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που παραμένει σε εκκρεμότητα.

Προς αύξηση της θητείας

Ενα άλλο θέμα που συζητήθηκε στη διάρκεια της επίσκεψης Πέρες, από κοινού με τους κ. Παναγιωτόπουλο και τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, είναι η εισαγωγή από το Ισραήλ «τεχνογνωσίας» σε σχέση με τη στρατιωτική θητεία. Η επιμήκυνση της στρατιωτικής θητείας έχει προς το παρόν παγώσει. Ωστόσο, όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥΕΘΑ, αυτό έγινε προκειμένου να μελετηθεί το θέμα καλύτερα, καθώς, τελικά, η αύξηση διάρκειας της θητείας θεωρείται αναπόφευκτη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό που επιδιώκουν στο ΥΕΘΑ είναι να διασφαλίσουν εκείνους του όρους που θα περιορίσουν τις αντιδράσεις στην αύξηση της θητείας, με σκοπό να μη θεωρείται αυτή χαμένος χρόνος. Ετσι, σχεδιάζουν να ενσωματώσουν διάφορες δυνατότητες κατάρτισης για τους στρατευμένους και διευκολύνσεις για ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών παράλληλα με τη θητεία. Στο θέμα αυτό εκτιμάται ότι θα βοηθήσει η ανάλυση του τρόπου που διαχειρίζεται το Ισραήλ τη μεγάλης διάρκειας στρατιωτική θητεία που υποχρεούνται να υπηρετήσουν οι νέοι και οι δυνατότητες που τους δίδονται παράλληλα με αυτή. Της Δωρας Αντωνιου - kathimerini.gr

-------------------------------



--
Ανάρτηση Από τον/την ΣΤΟΧΟΣ στο Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper τη 8/11/2012 08:18:00 μ.μ.