[Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper] ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ, ΧΕΛΜΟΥΤ ΣΜΙΤ


Η Γερμανία δεν είναι σε θέση να ασκήσει ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη εξαιτίας της ιστορίας της και αυτό δεν έχει έλθει ακόμη το πλήρωμα του χρόνου να αλλάξει, εκτίμησε χθες βράδυ ο πρώην καγκελάριος της χώρας Χέλμουτ Σμιτ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

«Το Άουσβιτς και η δολοφονία έξι εκατ. Εβραίων, όπως επίσης και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος του Χίτλερ αποτελούν γεγονότα που έχουν εγγραφεί στο ασυνείδητο των ευρωπαϊκών λαών, έτσι ώστε να αποκλείεται ένας ηγεμονικός ρόλος της Γερμανίας και αυτό θα συνεχισθεί ακόμη για πολύ», τόνισε ο Σμιτ, 93 ετών σήμερα, ο οποίος είναι ένας από τους πλέον αξιοσέβαστους απόμαχους πολιτικούς στη χώρα του.

Μιλώντας στη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στη δημόσια τηλεόραση, ο Σμιτ δεν απέλειψε να επικρίνει τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης στο ευρώ και την έλλειψη οράματος της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας.

Η κρίση «δεν θα ήταν τόσο σοβαρή εάν υπήρχε έστω κι ένας (ηγέτης) στην Ευρώπη που να είχε μία συνολική θέαση της καμιά εικοσαριάς προβλημάτων που ενσκήπτουν. Όμως δεν έχουμε τούτη τη στιγμή μία προσωπικότητα τέτοιου κύρους», εκτιμά ο πρώην σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, ο οποίος διεύθυνε τη χώρα του από το 1974 έως το 1982.

Κατά τον ίδιο, οι υπεσχημένες από χρόνια μεταρρυθμίσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές ουδέποτε ετέθησαν σε ισχύ διότι η Ευρώπη «δεν έχει την ενέργεια να αλλάξει πραγματικά τα πράγματα».

Ο ιστορικός ηγέτης καυτηρίασε επίσης την νυν καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία «δεν είναι μία γεννημένη Ευρωπαία», αντίθετα με τον υπουργό των Οικονομικών της κυβέρνησής της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε--πάντα σύμφωνα με τον Σμιτ. «Αυτή ναι μεν έχει μία συγκεκριμένη τακτική, αλλά (το να έχεις) μία συνολική εικόνα είναι ένα άλλο πράγμα», σχολίασε ο Σμιτ, απηχώντας την σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες από τον ευρωπαϊκό Τύπο η Μέρκελ.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ευνοϊκός ως προς την ιδία της αμοιβαιοποίησης ενός τμήματος του ευρωπαϊκού χρέους, συμφωνώντας με την θέση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, εκφράζοντας ωστόσο τη γνώμη πως η αποδοχή της Ελλάδος στο ευρώ υπήρξε μέγα σφάλμα. «Ήταν λάθος να δεχθούμε την Ελλάδα, όμως το διαπράξαμε και τώρα θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», τόνισε σχετικά.

--
Ανάρτηση Από τον/την ΣΤΟΧΟΣ στο Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper τη 8/08/2012 08:36:00 μ.μ.