[Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper] ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΦΓΑΝΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΙ "ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ"... ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΓΡΑΦΑΝ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ... ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ!

"Η χθεσινή νέα καταδίκη της Ελλάδας και το πρόστιμο που της επιβλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για απάνθρωπη μεταχείριση μιας οικογένειας Αφγανών προσφύγων στην Παγανή Λέσβου, μεταξύ των οποίων μια έγκυος γυναίκα και τέσσερα παιδιά,  είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών σε ολόκληρη τη χώρα. Τα κέντρα αυτά έχουν πλέον καταστεί σύγχρονα κολαστήρια ανθρώπινων ψυχών. Το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (άρθρα 3,5 και 13) που απαγορεύουν την ταπεινωτική μεταχείριση, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια και για παραβίαση του δικαιώματος υποβολής μιας πραγματικής προσφυγής.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχοντας παρέμβει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια για το θέμα του Κέντρου Κράτησης Παγανής , έχουν επισημάνει τη δραματική κατάσταση που βιώνουν στοιβαγμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες εκατοντάδες πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά, ασθενείς και θύματα βασανιστηρίων, ενώ το θέμα έφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Σεπτέμβριο του 2009 ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή .
Την ώρα που:
  • εκατοντάδες πρόσφυγες αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου
  • χιλιάδες αιτήσεις ασύλου παραμένουν σε εκκρεμότητα χωρίς να έχουν εξεταστεί
  • οι νεοσύστατες υπηρεσίες ασύλου και πρώτης υποδοχής δεν έχουν λειτουργήσει πλήρως, καθώς παραμένουν υποστελεχωμένες
  • η χώρα διασύρεται διαρκώς για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών και οι Έλληνες φορολογούμενοι καλούνται επανειλημμένα να πληρώσουν τα πρόστιμα που επιβάλλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  • η ρατσιστική βία εξαπλώνεται στις γειτονιές και ο ρατσιστικός λόγος ακούγεται πλέον και από το βήμα της Βουλής
  • χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να κρατούνται σε άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης της χώρας
  • ανακοινώνεται η δημιουργία νέων κέντρων κράτησης χωρίς να διευκρινίζεται υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις θα λειτουργήσουν
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ασχοληθεί με το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης, με βάση το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων που λαμβάνει η χώρα από την Ε.Ε. και την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων σε κάθε πτυχή της ελληνικής κοινωνίας.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα"


--
Ανάρτηση Από τον/την ΣΤΟΧΟΣ στο Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper τη 8/01/2012 04:06:00 μμ