[Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper] ΥΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΚΑΙ ΣΚΛΑΒΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΑΣ...!!!


ΓΙΑ ΑΥΤΌ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΜΕ... ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΑΣ ΤΟΝ ΠΑΝΕ ΕΥΖΩΝΟΙ ΣΤΗΝ ΣΟΥΜΕΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑΣΟΦΙΑ...

Πλήθος πιστών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο συνέρρευσε σήμερα στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου, όπου τα σήμαντρα ήχησαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Η θεία λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι έγινε προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ χοροστάτησαν επίσης ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος και ο μητροπολίτης Πέτρος από την Εκκλησία της Γεωργίας.

«Εύχομαι ο Θεός να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές που ζει και να αξιωθούν όλοι οι πιστοί να έρθουν κάποια στιγμή στο ιστορικό αυτό μοναστήρι» δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εικόνα της Παναγίας Σουμελά αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Μετά τον θάνατό του τη μετέφερε στην Αθήνα ο μαθητής του Ανανίας και τοποθετήθηκε σε ναό της Θεοτόκου και στο τέλος του 4ου αιώνα μεταφέρθηκε στον Πόντο, όπου κτίστηκε μεγάλος ναός και μονή.

Το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μοναχοί έθαψαν την εικόνα, μαζί με άλλα κειμήλια. Με την ανταλλαγή, τα ιερά κειμήλια παραχωρήθηκαν και το 1931 τα ξέθαψε και τα έφερε στην Ελλάδα, ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης. Η εικόνα επανήλθε στην Αθήνα και παρέμεινε στο Μουσείο έως το 1951. Τότε, το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης πρότεινε το κτίσιμο ναού στις πλαγιές του Βερμίου, στην Καστανιά Βέροιας. newsbeast.gr

--
Ανάρτηση Από τον/την ΣΤΟΧΟΣ στο Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaper τη 8/15/2012 06:36:00 μ.μ.