[Ας μιλήσουμε επιτέλους!] Θέλουν να δανειστούν… «ξεπουλώντας τα ασημικά» του ...
Σχέδια ώστε να δανεισθεί η Ελλάδα από τρίτες χώρες, δηλαδή πλην των χωρών της ΕΕ και συγκεκριμένα από αραβικά κράτη, την Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες υπό την μορφή ιδιότυπων private placement με πρόσθετες εγγυήσεις φαίνεται να εξετάζει ο ΟΔΔΗΧ ως εναλλακτικές λύσεις δανεισμού.
Προφανώς δεν θα έχουν τον χαρακτήρα των private placement που στο παρελθόν πλειστάκις φορές είχε πραγματοποιήσει το ελληνικό δημόσιο με αντισυμβαλλόμενους το δημόσιο ως εκδότη και μια ή περισσότερες ξένες τράπεζες ως δανειστές.
Τέτοια private placement με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορούν να υλοποιηθούν καθώς καμία ξένη τράπεζα δεν είναι διατεθειμένη να επενδύσει στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο να αγοράσει ελληνικό χρέος.Μάλιστα πολλοί ξένοι έως πρόσφατα, επιδίωξαν να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα.
Η προσέγγιση σε τρίτα κράτη αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες ένα ευρύτερο σχέδιο του ελληνικού δημοσίου, ώστε να βρει εναλλακτικές πηγές ρευστότητας.
Ποιες είναι οι επιλογές του δημοσίου αυτή την περίοδο όταν οι αγορές είναι ερμητικά κλειστές και όταν τα CDS βρίσκονται στις 1040 μονάδες βάσης, σε επίπεδα που χαρακτηρίζουν χρεοκοπημένες χώρες;
Η μόνη θεωρητικά και ίσως πρακτικά εναλλακτική λύση του δημοσίου είναι να προσεγγίσει χώρες όπως οι αραβικές χώρες, η Ρωσία, η Κίνα και άλλες και να τους ζητήσει να αγοράσουν νέο ελληνικό χρέος το οποίο θα εκδοθεί για τον σκοπό αυτό.
Προφανώς οι ενδιαφερόμενοι έχουν θέσει θέμα εγγυήσεων. Μόνο οι ελληνικές εγγυήσεις δεν τους φθάνουν και προφανώς τα υψηλά επιτόκια της Ελλάδος δεν μπορούν να αποτελούν δέλεαρ.
Στο θέμα των εγγυήσεων υπάρχει συσκότιση όσον αφορά την παρεχόμενη πληροφόρηση.
Δυο θεωρητικά μπορεί να είναι οι τρόποι παροχής εγγυήσεων.
1)Να υπάρξει διμερής συμφωνία με άλλη χώρα της Ευρώπης η οποία θα εγγυηθεί σε ποσοστό 70% π.χ. τις νέες ελληνικές εκδόσεις. Το σχέδιο αυτό είναι καλό αλλά δύσκολα θα υλοποιηθεί. Ακόμη δυσκολότερο εγγυητής να είναι η ΕΚΤ.
2)Το ελληνικό δημόσιο να εγγυηθεί επί υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων άμεσα εκμεταλλεύσιμων.
Πηγές στο Λονδίνο αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει υποβάλλει 2 ή 3 προτάσεις σε ξένα κράτη και αναμένει απαντήσεις άμεσα.
--
Ανάρτηση Από τον/την Κωνσταντίνος στο Ας μιλήσουμε επιτέλους! τη 1/07/2011 11:59:00 πμ