- Ανέλαβε τριανδρία την διακυβέρνηση, αφού ο Παπανδρέου κρίνει ως κρισιμότερα τα ταξίδια από την ευθύνη που έχει ως πρωθυπουργός...!
Αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός απουσιάζει. Χθες έφυγε για την Λιβύη για να παραστεί στην διήμερη Σύνοδο ΕΕ-Αφρικής. Επιστρέφει αύριο και φεύγει αμέσως για το Καζακστάν για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ.
Την ίδια ώρα, το χάος στα λιμάνια συνεχίζεται, αφού η ΠΝΟ αποφάσισε νέα 48ωρη απεργία, αυτή τη φορά ως τα ξημερώματα της Πέμπτης. Και αυτό αποτελεί ένα από τα σοβαρά θέματα που έπρεπε να απασχολούν αυτήν την εβδομάδα τον πρωθυπουργό.
Διότι, μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, είχαμε πληροφορηθεί δια διαρροών από το υπουργικό συμβούλιο πως διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις και πως ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε προσωπικώς την υπόθεση.
Προφανώς επρόκειτο για κάποιο αστείο. Άδικα πανηγύρισαν όσοι μετέδωσαν την φοβερή πληροφορία. Για άλλη μια φορά, την διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβαν οι παραδυναστεύοντες.
Η πρακτική είναι συνήθης. Πριν ο πρωθυπουργός φύγει για κάποιο από τα ταξίδια του, συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο ή το όργανο που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο για τον πολιτικό σχεδιασμό – και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.
Ήταν τότε που πληροφορηθήκαμε ότι το νέο όργανο – με την συμμετοχή Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου, Γερουλάνου, Δρούτσα, Πεταλωτή και Βάρτζελη – θα είχε ως Πρόεδρο τον κ. Παπανδρέου και, απουσιάζοντος αυτού, τον κ. Ραγκούση.
Έσπευσαν όλοι στο υπουργείο των Εσωτερικών, φωτογραφήθηκαν, τους απαθανάτισαν οι κάμερες κατά την είσοδο και την έξοδο και… αυτό ήταν. Ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε τότε πως μπορούσε να λείψει από την χώρα δύο ολόκληρες εβδομάδες – εκ των οποίων η μία στη Νέα Υόρκη. Τους μοίρασε ρόλους και έφυγε.
Τώρα, μαθαίνουμε ότι ενώ εκείνος θα βρίσκεται μεταξύ Λιβύης και Καζακστάν, την διακυβέρνηση θα ασκεί η τριανδρία Πάγκαλου, Παπακωνσταντίνου, Ραγκούση.
Αμέσως, όλοι – και στο εσωτερικό της κυβέρνησης – στοιχημάτισαν πως επιστρέφοντας από τα ταξίδια του ο πρωθυπουργός θα διαπιστώσει (ξανά) έλλειψη συντονισμού.
Ως γνωστόν, η κατάσταση με την δημιουργία οργάνων και επιτροπών είναι παλιά – από τον καιρό της αντιπολίτευσης. Μια χαοτική κατάσταση, για την οποία όμως τώρα δεν υπάρχει η παλιά εκείνη πολυτέλεια.
Την επομένη του υπουργικού συμβουλίου, την περασμένη Παρασκευή δηλαδή, ο κ. Παπανδρέου συγκάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Και εκεί αποφασίστηκε πως μια τριμερής επιτροπή – άλλη επιτροπή αυτή – αποτελούμενη από εκπροσώπους της κυβέρνησης, της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος, θα ετοιμάζει τα νομοσχέδια!
Είναι ποτέ δυνατόν να συμβεί αυτό; Ούτε κατά διάνοιαν. Τα νομοσχέδια ετοιμάζονται κατ' επιταγήν της τρόικας και με βάση το Μνημόνιο. Υπάρχει περίπτωση να τίθενται υπό την επεξεργασία και έγκριση των κομματικών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου; Μπορεί δηλαδή ένας κομματικός να διαφωνήσει με κάτι και αυτό να έχει κάποια πρακτική αξία; Μα ούτε καν οι βουλευτές έχουν λόγο, παρά μόνο όταν αυτά συζητούνται στις Επιτροπές και εκεί για την τιμή των όπλων.
Ό,τι ψηφίζεται αυτή τη στιγμή στην Βουλή είναι γραμμένο και υπογεγραμμένο στο Μνημόνιο. Όχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί οτιδήποτε υπό την έγκριση των κομματικών στελεχών – που, για να μην ξεχνιόμαστε, στην σύσκεψη θύμισαν στον πρωθυπουργό πως οι συνδικαλιστές και οι ΔΕΚΟ είναι «σπλάχνα από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ» - αλλά αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα γνωρίζαμε με απόλυτη σιγουριά πως έχουμε πλέον πέσει στον γκρεμό.
Η προηγούμενη φορά που είχαμε απανωτές συνεδριάσεις υπουργικού συμβουλίου και Πολιτικού Συμβουλίου, ήταν τον περασμένο Ιούλιο. Τι συνέβη τότε;
Στο μεν υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε να σχεδιαστεί… κοινωνικό δίχτυ προστασίας κατά υπουργείο (!) και να συγκροτηθούν επιτροπές στις οποίες θα συμμετείχαν γενικοί γραμματείς υπουργείων και οργανισμών, βουλευτές και κομματικά στελέχη, ώστε να έχουν (είχαν) ολοκληρώσει τις προτάσεις τους μέχρι τα τέλη Αυγούστου! ΄Αγνωστο, βέβαια, τι συνέβη επ' αυτού. Διότι στο μεταξύ φθάσαμε στον Δεκέμβριο και έχουμε καθυστερήσει γενικώς.
Στο δε Πολιτικό Συμβούλιο του Ιουλίου, στην ημερήσια διάταξη υπήρχαν το ασφαλιστικό και το εργασιακό, αλλά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους μίλησε για την επισιτιστική κρίση και την έλλειψη τροφίμων στον κόσμο!
Ο καιρός περνά μεταξύ υπουργικών Συμβουλίων, Πολιτικών Συμβουλίων, ταξιδιών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και αναθέσεις έργου κάθε φορά σε διαφορετικούς παραδυναστεύοντες.
Τώρα μάλιστα που συζητείται η προοπτική επιμήκυνσης του δανείου, ποιος μας πιάνει. Θα έχουμε όλον τον χρόνο – έστω και ακριβοπληρωμένο σε επιτόκια – για να ετοιμάσουμε μερικές ακόμη επιτροπές και… διαθεσμικά όργανα…
--
Ανάρτηση Από τον/την Κωνσταντίνος στο Ας μιλήσουμε επιτέλους! τη 12/01/2010 07:20:00 μμ