[ΕΓΕΡΣΙΣ2] Βανδαλισμοί ιστορικών μνημείων από φανατικούς ισλαμιστές στο Β.Μαλί.

Συνεχίζονται αμείωτοι οι βανδαλισμοί χώρων λατρείας από τους ένοπλους ισλαμιστές της οργάνωσης Ανσαρ Ντιν (Υπερασπιστές του Ισλάμ), στο βόρειο Μαλί. Ολα ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης όταν περίπου δέκα αντάρτες έφτασαν με θωρακισμένο φορτηγό, οπλισμένοι με τσάπες και αξίνες, κατέστρεψαν δύο τάφους πλησίον του τζαμιού Τζινγκαρεϊμπέρ στη πόλη Τιμπουκτού, ενώ στη συνέχεια...

 ξήλωσαν διάφορα καλλιτεχνήματα που στόλιζαν τα μαυσωλεία και τα έβαλαν σε φορτηγά.«Οι ένοπλοι δεν μιλούσαν την τοπική διάλεκτο, πρέπει να έρχονταν από πολύ μακριά και πυροβολούσαν στο αέρα προκειμένου να αναγκάσουν τον κόσμο να μείνει μακριά, την ώρα που άλλοι άρχισαν να σπάνε τους τάφους», τόνισε ένας αυτόπτης μάρτυρας, που συμπλήρωσε πως «η επιχείρηση αυτή κράτησε ώρες και δεν σταμάτησε ούτε όταν ο ιμάμης προσκάλεσε να αρχίσει η προσευχή».
Οι ισλαμιστές της Ανσαρ Ντιν υποστηρίζουν ότι τα μαυσωλεία, που αποτελούν μνημεία του σουφισμού, είναι ειδωλολατρικά και αντίθετα στο Ισλάμ διακηρύσσοντας ότι «σταδιακά θα καταστρέψουμε όλα ανεξαιρέτως τα μαυσωλεία και τα μνημεία (του Τιμπουκτού)».
Το περίφημο μνημείο Τζινγκαρεϊμπέρ που χτίστηκε το 14ο αιώνα κι έχει χαρακτηριστεί παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO είναι ένα από τα τρία μεγάλα τζαμιά της χώρας μαζί με εκείνο στο Σανκόρε και της Σίντι Γιαχία. Στις 1 και 2 Ιουλίου, οι ισλαμιστές της Ανσαρ Ντιν, που ελέγχει την πόλη εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, είχαν ήδη καταστρέψει επτά από τα 16 μαυσωλεία μουσουλμάνων αγίων του Τιμπουκτού ενώ έσπασαν την ιερή πύλη ενός άλλου τεμένους. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ότι παρόμοιες πράξεις θα χαρακτηριστούν μελλοντικώς ενώπιον του «εγκλήματα πολέμου επειδή στερούν τους πολίτες από την αξιοπρέπεια και την ταυτότητά τους».
Οι καταστροφές είχαν διακοπεί στις 2 Ιουλίου, αλλά η Άνσαρ Ντιν είχε υποσχεθεί πως θα συνεχίζονταν.


--
Ανάρτηση Από τον/την Blogger στο ΕΓΕΡΣΙΣ2 τη 7/11/2012 05:30:00 μμ